Menu Zavřít

Slavnosti piva

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Šampionát pomůže celé ekonomice i drobným podnikatelům

Největší sportovní událost v České republice posledního desetiletí odstartuje dvoutýdenní pozornost domácích fanoušků a médií. Do Prahy a Ostravy přiláká desetitisíce zahraničních fanoušků, jejichž přítomnosti chtějí využít ke zvýšení tržeb obchodníci, hoteliéři, restauratéři nebo přepravní firmy. Mistrovství světa v ledním hokeji ale pomůže celé ekonomice.

Hokejový vír.

Zájem zahraničních fandů o vstupenky na hokej evidovaly především cestovní kanceláře v Německu a na Slovensku. Jediný zápas v základní skupině Česko-Německo chtělo vidět 170 tisíc západních sousedů, zklamání z nedostatku lístků zažily tisíce příznivců na Slovensku. Početná skupina dorazí rovněž ze Skandinávie a Ruska. „Ve Finsku je Praha dlouhodobě nejžádanější turistickou destinací, hokejový svátek to zcela určitě ještě podpoří. Celkově očekáváme zhruba 65 tisíc turistů, kteří do Česka přijedou v souvislosti s hokejem,“ tvrdí David Gladiš, šéf agentury pro rozvoj cestovního ruchu CzechTourism. Fanoušci zůstanou v Česku na dva až tři zápasy, jak uvádí Gladiš, což zhruba odpovídá pěti dnům pobytu. „Očekáváme, že každý z nich utratí denně přibližně 100 eur. To je ale konzervativní odhad, který nezahrnuje dopravu, či vstupenky na zápasy,“ vypočítává Gladiš. Hokejoví turisté by tak v Česku měli jen „v útratě“ zanechat kolem miliardy korun, zhruba třetinu z toho utrží restaurace a hospody. „Zmiňovaná miliarda odpovídá přibližně jednomu procentu ročních příjmů od všech turistů. A to je na jednu akci solidní přírůstek,“ dodává Gladiš. Obecně se do podobných akcí a potřebné infrastruktury vyplatí investovat. „Na daních a dalších poplatcích se vrátí víc, než bylo investováno,“ upozorňuje David Gladiš. Jiří Paroubek, náměstek pražského primátora pro finance, s ním souhlasí. „Vyšší tržby podnikatelů a firem znamenají lepší platy pro lidi a zlepšení životní úrovně. Přímý efekt pro Prahu odhaduji na jednotky miliard korun,“ říká Paroubek.

CONTENT24

Do toho!

Agentura Mag Consulting odhaduje, že během šestnácti dnů šampionátu se zvýší tržby českých restaurací zhruba o miliardu korun, což představuje 1,5procentní nárůst ročních příjmů sektoru. Zhruba 600 milionů ze zmiňované sumy připadne na pivo a jiné nápoje, přičemž další zvýšení sumy závisí na úspěchu české reprezentace. Simona Krautová ze společnosti Pivovary Staropramen očekává zvýšenou spotřebu piva v restauracích a hospodách s hokejovou projekcí, ale i přímo v Sazka Areně, kde má Staropramen vybudovány tři kilometry trubek a 168 rychlovýčepů. „Při posledním utkání v aréně, což bylo finále extraligy Slavia-Zlín, se prodalo 17 250 piv,“ uvedla. Český svaz ledního hokeje coby pořadatel turnaje na mistrovství příliš nevydělá – čtvrtmiliardový rozpočet počítá se ziskem v řádu jednotek milionů. Jediným jeho příjmem jsou vstupenky, kterých by se mělo prodat zhruba 650 tisíc, příjmy z reklamy a prodeje televizních práv inkasuje mezinárodní hokejová federace IIHF. Svaz musí ze svých příjmů hradit náklady šampionátu, tedy pronájem hal, a ubytování, stravování i dopravu zúčastněných týmů. Příjmy Sazky, jako prodejce vstupenek, a Bestsportu z pronájmu arény, odmítají mluvčí obou firem konkretizovat s ohledem na smlouvu uzavřenou s hokejovým svazem.

Politické posezení.

Hokejové klání přiláká i řadu významných osobností. Týdeník EURO zjistil, že mezi diváky by měl zasednout například předseda slovenského parlamentu Pavol Hrušovský, exprezident Rudolf Šuster a ministr zahraničí Eduard Kukan. Na hokej se chystá finský ministr obrany Seppo Kääriäinen, lotyšský ministr školství Juris Radzevičs a bývalý lotyšský prezident Guntis Ulmanis. Dá se předpokládat, že do Sazka Areny zavítá na hokej také prezident České republiky Václav Klaus.
Ze kterých míst Sazka Areny budou politici mistrovství sledovat, ale zatím jasné není. „Přijde-li prezident, bude sedět ve Sky boxu, který si rezervoval hokejový svaz,“ uvedla minulý týden Barbora Šimsová, vedoucí zahraničního protokolu organizačního výboru mistrovství světa. Informace týdeníku EURO však hovoří o tom, že hokejový svaz žádný Sky box pronajatý nemá. Požádal sice šéfa Sazky Aleše Hušáka o pronájem za nadstandardních podmínek, ale byl odmítnut. Potvrzuje to prezident hokejového svazu Karel Gut. „My budeme v Party boxu (větší salonek, který se pronajímá jednorázově - pozn. red.), vlastní Sky box nemáme.“ Zdroj týdeníku EURO uvedl, že se Klaus šampionátu určitě zúčastní, ale že navštíví box někoho úplně jiného. V dvaašedesátimístném Party boxu bude, jak uvádí Šimsová, sedět česká a zahraniční politická elita. Gutovy informace jsou odlišné. „Politici mají svůj malý box s 28 místy, není to ani Sky box, ani Party box,“ tvrdí šéf českého hokejového svazu. Kolik přivezou peněz? (– může se použít k fotce finských fanoušků –)
(odhadovaná útrata fanoušků během mistrovství světa)
1-2 miliardy korun
z toho: polovina - hotely, penziony
třetina - restaurace, hospody
zbytek - další služby, např. doprava
Pramen: Mag Consulting

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).