Menu Zavřít

Sladké tajemství

19. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Úřad vlády nechce říci, kolik dá na kulturní akce během šéfování Evropské unii

Česká republika, byť nepatří mezi státy největší a nejmocnější, má odedávna reputaci země s bohatou kulturní tradicí. Předsednictví v Radě Evropské unie je v tomto ohledu výbornou příležitostí, jak ukázat Česko nejen jako místo významného kulturního odkazu, ale i jako zemi, která je schopná tento odkaz rozvíjet a obohacovat. „Chceme prezentovat Českou republiku jako zemi moderní, dynamickou, inovativní a otevřenou pozitivním změnám,“ řekla týdeníku EURO Michaela Jelínková, mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. To měla naznačit i reklamní kampaň „Evropě to osladíme“, veselé barevné logo českého předsednictví a motto „Evropa bez bariér“. Zatímco doposud používané komunikační prostředky by mohly být pro obyčejného Evropana poněkud zavádějící, prezentace kvalitních kulturních projektů by měla zdůraznit, že Česká republika stála vždy ve středu evropského kulturního dění a pevné místo tam má i dnes. Bude nabídka kulturních akcí doprovázejících předsednictví stejně pestrá a barevná, jako je jeho logo? Těžko říct, prozatím je kulturní program obestřen tajemstvím.

Inovace Definitivní podoba programu doprovodných kulturních akcí bude přístupná až 1. ledna na oficiální stránce českého předsednictví www.eu2009.cz. Ve stejné době vyjde také tištěná brožura, ve které budou uvedeny převážně projekty, jež se uskuteční v Bruselu. Týdeníku EURO se prostřednictvím ministerstva kultury a českých center v zahraničí podařilo získat informace o některých z nich. Program bude zahrnovat akce na území České republiky i v zahraničí, pozornost přitom bude soustředěna na zvláštní akce v Praze a Bruselu. Prvním velkým překvapením a jednou ze stěžejních událostí bude zahajovací večer v Národním divadle 7. ledna. Režie se ujmou bratři Formanovi a program by se měl nést v neformálním a inovativním duchu. Mezi významné akce, které by měly předsednictví uzavřít, patří koncert České filharmonie s dirigentem Zdeňkem Mácalem, naplánovaný na červen 2009 do Bruselu.
Přichystané jsou i velké výstavy – například „Dekadence, umění v českých zemích 1880–1914“, která se uskuteční v Bruselu v prvních třech měsících příštího roku, dále výstava „Modernismus ve střední Evropě“, připravovaná pro Jízdárnu Pražského hradu. Dalšími projekty jsou „Mistrovská díla francouzského umění 17. a 18. století“, výstava Národní galerie chystaná pro Paříž, fotografická výstava „Via Lucis“, výstava českého designu skla a porcelánu „Křehký“, která se uskuteční v Bruselu.
Z hudební branže je významným počinem projekt Martinů Revisited. Logo a záštitu dostaly i koncerty Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK ve Velké Británii, Pražské komorní filharmonie v Paříži nebo pohostinská představení Národního divadla na Slovensku a ve Francii. Některé projekty podpořilo v rámci grantového řízení ministerstvo kultury, které ale pro předsednictví žádné navýšení rozpočtu na kulturní aktivity ve své kapitole nemá.
Zatím pouze v náznacích se rýsuje program takzvaných „eurofestivalů“, které by měly doprovázet ministerská setkání v regionech. Agentura, která by tyto festivaly organizovala, se teprve hledá. Nejucelenější program prozatím představila česká centra, jež hospodaří s poměrně malými finančními prostředky a na zvláštní program pro předsednictví se jim žádné zvláštní peněžní podpory nedostalo. Centra připravila více než 700 akcí, nejvýznamnějším z nich byla udělena záštita Úřadu vlády ČR a bylo propůjčeno logo. V rámci projektů, jež sdílí vždy několik center, se uskuteční například koncerty Martinů Revisited, literatura se bude prezentovat v rámci Noci literatury ve čtrnácti centrech, interaktivní výstava „Orbis Pictus“ se představí v Bruselu, Bukurešti, Sofii a Bratislavě. Architektura je zastoupena výstavou „Český architektonický kubismus“, 120 fotografů se předvede výstavou „Jeden den v ČR“ v pěti centrech. Ve dvaceti zemích světa se bude konat výstava nové generace české animace „5 statečných famáků“.
K největším akcím českých center patří kombinovaný projekt České hvězdy, který se uskuteční v 15 zemích. Je vytvořen přímo pro předsednictví a jeho záměrem je propojit prezentaci kultury, významných českých značek a turistiky. České hvězdy jsou organizovány za podpory CzechTourismu a dalších organizací.

Francouzská sezona Francie, jež předsedá Radě EU nyní, se vzhledem k organizační a finanční náročnosti rozhodla soustředit na prezentaci kultury 26 ostatních členských států přímo ve své zemi. Koordinací a provedením „Evropské kulturní sezony“, jak nazvala Francie svůj doprovodný kulturní program, byla pověřena Cultures France. Jde o instituci, která má s pořádáním velkých mezinárodních prezentací kultury bohaté zkušenosti, tradičně na nich spolupracuje s ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem kultury. Během šesti měsíců se ve Francii uskutečnilo několik stovek projektů čtyř typů – projektů „tandem“, které zmobilizovaly partnery ve všech členských zemích a finančně se na nich podílely vždy dvě členské země. Projekty se nejdříve uskutečnily ve Francii a poté budou přeneseny do partnerské členské země. V rámci tohoto projektu se uskuteční také výstava barokní malby, kterou chystá česká Národní galerie pro Paříž. Dalším typem projektů byly výjimečné akce zaměřené na širokou veřejnost, dále tématické projekty ve všech oblastech kultury, a potom projekty 27 evropských děl (27 představení, 27 výstav, 27 koncertů…). Hlavními sponzory Evropské kulturní sezony ve Francii byly společnosti Orange a Total. Podílela se na nich také ministerstva školství, sportu a zdravotnictví. Francouzskou kulturu v zahraničí představily jednotlivé zastupitelské úřady. V každé členské zemi byl vytvořen specifický program podle tradic dané lokality. Francouzský institut v Praze prezentoval kulturu své země projektem „Francouzská sezona“.V jejím rámci se podařilo do Prahy přivézt například soubor Les Arts Florissants, soubor Comédie Française a baletní skupinu Preljocaj.

BRAND24

Především úsporně Hlavním koordinátorem všech doprovodných kulturních akcí je úřad vlády. Spolupracuje s ministerstvem kultury, ministerstvem zahraničních věcí, českými centry, zastupitelskými úřady v zahraničí , krajskými úřady a dalšími institucemi. Vybrané kulturní projekty, které se budou konat po dobu předsednictví v ČR nebo v zahraničí, obdržely záštitu Úřadu vlády ČR a logo CZ PRES.
Úřad vlády vybíral z předložené kulturní nabídky projekty reagující na hlavní témata, která v EU přinese rok 2009. Jsou to inovace a kreativita, výročí pádu železné opony a pětileté období, které uplynulo od největšího rozšíření EU. Významným prvkem při výběru projektů byla úspora veřejných peněz. Na financování akcí se podíleli především sami jejich iniciátoři, kulturní instituce či případně jejich zřizovatelé, a v některých případech také sponzoři. Jaká část peněz z necelých dvou miliard, které byly určeny na přípravu a zajištění předsednictví, bude použita na prezentaci země po stránce kulturní, úřad vlády nechce sdělovat. Doufejme tedy, že se barevné, sladké a dynamické motto předsednictví brzy naplní konkrétním sladkým obsahem.

BOX
Vybrané projekty v době předsednictví - Zahajovací večer v Národním divadle budou režírovat bratři Formanovi.
- Koncert České filharmonie s dirigentem Zdeňkem Mácalem v Bruselu.
- Výstava Dekadence, umění v českých zemích 1880–1914 v Bruselu.
- Výstava Modernismus ve střední Evropě v Jízdárně Pražského hradu.
- Fotografická výstava „Via Lucis“.
- Výstava českého designu skla a porcelánu „Křehký“ v Bruselu.
- Hudební projekt Martinů Revisited.
- Koncerty Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK ve Velké Británii či Pražské komorní filharmonie v Paříži.
- Pohostinská představení Národního divadla na Slovensku a ve Francii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).