Menu Zavřít

Sladké ke sladkému

15. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Sauvignon Blanc 1998 Ausbruch süss, Weingut Elfenhof, Rust - Burgenland

Rakouští vinaři získali pro další oblast certifikaci DAC (Districtus Austriae Controllatus). Po Weinviertelu, Mittelburgenlandu a Treisentalu mohou od sklizně 2007 používat na vybraná vína označení DAC i producenti v oblasti Kremstalu, a to pro dvě odrůdy, veltlínské zelené a ryzlink rýnský. Navíc ještě ve dvou kvalitativních kategoriích, pro víno jakostní a nově i rezervu. Tedy pro vína robustnější, plná, s vyšším podílem alkoholu a stopovou přítomností botrytidy nebo dřeva. Originální certifikace DAC je ve světě vnímána jako nositel vysoké a nesporné kvality.

Producenti
My se ale dnes zaměříme na jiný rakouský fenomén, na vína označená jako Ausbruch, kterým se nejlépe daří v Burgenlandu. Vinařství Elfenhof v Rustu existuje od poloviny sedmnáctého století a dnes patří k těm nejvyhledávanějším. Pyšní se řadou významných ocenění. Jinde v Rakousku se mnozí vinaři snaží zredukovat počet odrůd a soustředit se na tu, která má na konkrétním místě optimální podmínky k vyzrání. Na vinicích dvora Elfenhof se však pěstuje sedmnáct (!) sort, jedenáct bílých a šest modrých. Co se kvality týče, v produkci sklepa jsou vína všech kategorií. Od jakostních, přes pozdní sběry a výběry suchých bobulí až k hledané specialitě, vínům Ruster Ausbruch, celkem padesát druhů – včetně sektů. Co vlastně je kategorie Ruster Ausbruch? Jeden z kvalitativních stupňů rakouských vín, jak je udává tamní vinařské právo. Ovšem pravidla její přípravy jsou striktně určena a produkce rozšířena především v okolí hlavního vinařského města oblasti Neusiedlersee-Hügellandu, Rustu. Jde o typ vína, který se zde připravuje již po čtyři staletí. Původně z odrůd furmint a muškát ottonel, v nedávné historii k nim přibyly sorty chardonnay, ryzlink vlašský a rulandské bílé. Vína lze připravit jako odrůdová nebo ve formě kupáží. Co je ale důležité, surovinou jsou hrozny zredukované téměř na hrozinky, napadené ušlechtilou plísní botrytis cinerra a s obsahem cukru alespoň 27 °KMW – to jest 27 kg cukru ve 100 kilogramech moštu. Ač s mimořádně vysokým obsahem zbytkového cukru, neztrácejí ausbruchy z Rustu svěží tah a život, a to díky vyššímu podílu kyselin. Proto jsou mezi milovníky sladkých doušků mimořádně populární.

Doporučené víno
Sauvignon Blanc 1998 Ausbruch süss, Weingut Elfenhof, Rust - Burgenland. Deset let života se na víně podepsalo pouze jistým ztmavěním zlatého odstínu barvy a zvýšením viskozity. Hrozen, peckoviny a trávy neziderských břehů, to je první dojem, který nosu vysílá kytka. Jinak v ní převládá jistý mladistvý odér, pod bohatou hroznovitou nasládlostí se k životu derou stopové vůně odrůdy. Chuť, postavená na cukru, nepostrádá pikantní kyseliny, které se o slovo přihlásí kdesi uprostřed doznívání. Plné tělo, komponované na ovocité sladkosti, je jimi oživeno, a závěrečný doběh tak je překvapivě živý a plný mládí, vedený k odeznění právě svěžími kyselinkami. Samozřejmě při vší cukrové tíži, která vede v začátku chuťových vjemů o dvě hlavy.

BRAND24

Volba pokrmu
Plný a překvapivě mladistvý doušek tohoto sauvignonu bude jistě báječně ladit se závinem, palačinkou a vlastně většinou moučníků takzvané kuchařské cukrařiny. Pěknou partii dokáže víno i ve dvojici s foie gras v té nejprostší formě nebo těmi, jaká připravuje Chris Staines - s jablečným pyré, mladými lístky salátu a opraženými oříšky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).