Menu Zavřít

Slabý dolar žene střadatele k euru

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Výnosy bankovních devizových depozit jsou v současnosti mizivéVklady domácností u českých bank vzrostly koncem minulého roku na 918,22 miliardy korun. Jen ale necelých 10 % z této částky, v přepočtu 79,364 miliardy korun, je uloženo na devizových účtech.

Výnosy bankovních devizových depozit jsou v současnosti mizivé

Vklady domácností u českých bank vzrostly koncem minulého roku na 918,22 miliardy korun. Jen ale necelých 10 % z této částky, v přepočtu 79,364 miliardy korun, je uloženo na devizových účtech.

Zatímco objem vkladů v korunách vzrostl koncem minulého roku o půldruhého procenta, devizová depozita klesly o 13,3 %. Za tímto poměrně značným posunem názoru na užitečnost devizových vkladů stojí jejich nízká výnosnost. „V poslední době dochází k přesunu od dolarů k euru,“ říká Pavel Hejzlar, tiskový mluvčí ČSOB. Není divu, protože právě v této bance se úrok termínovaného účtu znějícího na dolar (v pásmu 1000 až 9999 USD) činí maximálně 0,41 % ročně, zatímco euroúčet v témže nominálním pásmu ročně vynáší 1,43 %. To jsou ovšem čísla, která nejsou daná jednou pro vždy. Evropská centrální banka, znepokojená silnou měnou, uvažuje o snížení sazeb, které by bezesporu následovaly i úrokové sazby vkladů.

Nejen úrok

„Klienti mají uloženy prostředky v cizích měnách nejen kvůli jejich zhodnocení, ale především z jiných důvodů, například budoucí platby v těchto měnách,“ řekl Hejzlar. „Vklady na devizových účtech slouží obyvatelům obecně spíše jako operativní zdroj cizí měny pro cesty do zahraničí než jako prostředek pro zhodnocování vkladů,“ uvedla Helena Matuszná z České spořitelny. V praxi to znamená to, že pokud nám z cesty do zahraničí zbudou peníze, nejčastěji právě eura, pak je výhodnější je uložit na devizový účet, než je opět s poplatkem měnit zpět na koruny. Právě v této souvislosti český turista ocení jednotnou evropskou měnu, kterou lze bez komplikací ukládat na jediný účet. Česká spořitelna nabízí tzv. vkladový účet. „Je určen pro ukládání dočasně volných finančních prostředků, ale i pro pravidelné spoření,“ řekla Matuszná. Účet je veden bez poplatků za založení a vedení účtu. „Útěk k euru jsme ve větším měřítku nezaznamenali, protože úrokový diferenciál není příliš velký,“ řekl Pavel Makovský z eBanky. „Spíše roste zájem o zajištění devizového rizika, protože kurzy kolísají a nízký úrokový diferenciál snižuje náklady na toto zajištění,“ uvedl Makovský. Co tedy klientům radí? „Vysvětlil bych jim, že provedením konverze se vystavují devizovému riziku, které je mnohem větší než úrokové,“ řekl. Z údajů bank vyplývá, že nejvýše úročenou měnou je britská libra. V České spořitelně je to 1 % ročně, na termínovaných účtech ČSOB až 2,29 procenta. Švýcarský frank znevýhodňuje jeho pověst silné měny (v době nedávné krize kolem války v Iráku patřil mezi nejpoptávanější aktiva mezi investory právě švýcarský frank a zlato). Česká spořitelna frank úročí 0,05 % ročně a ČSOB ho ohodnotila na „nula procent“. O rostoucí důvěře ve slovenskou ekonomiku svědčí úroková sazba na vklad znějící na slovenskou korunu. Česká spořitelna jej úročí 2 %. Je ovšem známo, že úroková sazba je v nepřímé úměře k síle měny - čím silnější měna, tím nižší sazba a naopak. Z uvedeného tedy vyplývá, že měnit koruny na zahraniční měnu a tu ukládat na účet, se nevyplatí. Devizový účet dobře poslouží v případech, kdy jeho majitel dostává ze zahraničí platby, nebo turistovi, který se vrátil z cesty a očekává, že opět pojede do zahraničí.

eBanka - depozita

Měna v % celku

CZK 55

USD 14,8

GBP 5,0

CHF 3,7

EUR 20,5

SKK 0,5

Pramen: eBanka

Česká spořitelna: úročení devizových depozit (v % za rok)

Měna Úroková sazba

CAD 0,50

CHF 0,05

DKK 0,50

EUR 0,50

GBP 1,00

SEK 0,50

SKK 2,00

BRAND24

USD 0,10

Pramen: Česká spořitelna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).