Menu Zavřít

Skupina firem kolem OKD

15. 9. 2003
Autor: Euro.cz

VLONI, PŘES POKRAČUJÍCÍ ÚTLUMOVÉ PRÁCE NA NĚKOLIKA DOLECH, SE VYTĚŽILO V OKD ZHRUBA 12 MILIONŮ TUN ČERNÉHO UHLÍ. PRŮMĚRNÝ PLAT NA OSTRAVSKÉM GIGANTU PŘESAHUJE DVACET TISÍC KORUN.

BRAND24

VLONI, PŘES POKRAČUJÍCÍ ÚTLUMOVÉ PRÁCE NA NĚKOLIKA DOLECH, SE VYTĚŽILO V OKD ZHRUBA 12 MILIONŮ TUN ČERNÉHO UHLÍ. PRŮMĚRNÝ PLAT NA OSTRAVSKÉM GIGANTU PŘESAHUJE DVACET TISÍC KORUN.

Samotné OKD mají dalších sedmnáct dceřiných společností, počínaje hornickým penzijním fondem, přes dřevozpracující podnik po firmu s hotelem na Slovensku. OKD má spoustu majetku uloženu i například v nemovitostech. OKD, a. s., Správa majetku hospodaří s bytovým fondem, který zahrnuje téměř 6000 domů, tedy 45 000 bytů, které jsou rozesety po 24 městech a obcích severomoravského regionu. Nejvíc domů je v okresu Karviná a největší počet bytů je podle hodnocení jejich kvality v I. kategorii a velikosti 2+1. Poslední akvizicí OKD je strojírenská firma Kovona Karviná, která zaměstnává asi šest desítek pracovníků, a která patřila do Z-group Zdeňka Zemka. Kovona vyrábí například válcované profily nebo zárubně. OKD se staly členem prestižního „Energy clubu“, který sdružuje ruské giganty RAO, Yukos a Gazprom, americký Exxon, francouzské firmy EdF a Gas de France a italský Enel. Vznik tohoto klubu inicioval ruský prezident Vladimir Putin, který se zúčastnil i nedávného setkání energetických mamutů v Petrohradě. Na této schůzce vznikla fotografie šéfů OKD s Putinem, se kterou se tak rádi, podle kuloárových informací, chlubí. Důvěryhodné zdroje také uvádějí, že manažeři OKD se chtěli zapojit do deblokace tzv. ruského dluhu a využít k tomu Putina. Proti připraveným scénářům, ve kterých figuruje firma Falcon, která už část ruského dluhu vypořádala, však neměli šanci. OKD společně s dalšími firmami jako je Metalimex, část Kovohutí Břidličná, Válcovny trub Chomutov či Železárny Veselí tak tvoří skupinu, která zaměstnává třicet pět tisíc lidí. Koláček s Otavou však chtějí expandovat dál, mají zálusk na státní podíl v Sokolovské uhelné a lákají je polské černouhelné doly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).