Menu Zavřít

Skoti expandují do Česka

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Střed Evropy je místo, kde pro řadu výrobců není dobré chybětTrhy střední a východní Evropy - a tedy přirozeně i Česká republika - přitahují významné firmy z různých oborů. Za nimi pak přicházejí například i jejich konkurenti.

Střed Evropy je místo, kde pro řadu výrobců není dobré chybět

Trhy střední a východní Evropy - a tedy přirozeně i Česká republika - přitahují významné firmy z různých oborů. Za nimi pak přicházejí například i jejich konkurenti.

Některé skotské firmy už v tuzemsku zakotvily a podle ředitele zahraničního zastoupení CzechInvestu pro Velkou Británii a Irsko Reného Samka se počet skotských firem v České republice brzy zvýší. Přispěje k tomu nejen náš blížící se vstup do Evropské Unie, ale také například zahájení provozu pravidelné přímé letecké linky ČSA na trase Praha-Edinburgh.

Na evropský trh přes Českou republiku

Pro výstavbu nové továrny v Chomutově se rozhodl skotský výrobce prefabrikovaných koupelen, firma RB Farguhar. Chce vytvořit minimálně padesát nových pracovních míst a do výstavby investovat 4,7 milionu USD (přes 140 milionů korun). Nové výrobní prostory budou dokončeny letos v létě a s plnou výrobou se počítá od podzimu. Firma RB Farguhar vyrábí vestavěné koupelny a sprchové kouty pro světové řetězce hotelů, například pro Holiday Inn, Radisson SAS a Travelodge, ale také pro rodinné domky a studentské koleje. „Jsme předním výrobcem prefabrikovaných koupelen na britském trhu, ale náklady na dopravu na kontinent jsou příliš vysoké,“ uvedl generální ředitel RB Farguhar Manufacturing Michael Shand. Po dvouletém průzkumu evropského trhu bylo podle jeho slov jasné, že jediný možný způsob, jak na něj proniknout, je vybudování továrny v kontinentální Evropě. „Kvůli strategické poloze v samém srdci Evropy jsme si nakonec vybrali Českou republiku,“ dodal Shand.

Na Severním poli je sedm velkých firem

V chomutovské průmyslové zóně Severní pole se usadilo sedm velkých zahraničních společností a několik menších domácích firem. První přišel nadnárodní výrobce doplňků pro automobilový průmysl, společnost Magna. V ětšinu pozemků ze čtyřiadvacetihektarové zóny odkoupily německé firmy, jako například producent autodílů HS Umformtechnik, výrobce napájecích součástek Puls, producent mazacích systému do velkostrojů Beka, výrobce kovových profilů Schrack a producent cyklistických přileb Busch. Všichni investoři vytvoří celkem na 2,5 tisíce nových pracovních míst. Chomutov už připravuje další průmyslovou zónu. Zájem o pozemky v ní projevila společnost Proventi, která chce v Krušných horách postavit na dvě stě větrných elektráren. Do chomutovské průmyslové zóny Nové Spořice chce umístit halu na montáž ocelových tubusů věží větrných elektráren a dalších komponentů. Vybudování závodu včetně technologií by mělo přijít na 108 milionů korun a vzniknout má asi 150 nových pracovních míst.

Na českém trhu nemůžeme chybět

Další skotská firma Caledonian Alloys zahájila činnost letos na počátku roku

v Kladně. Specializuje se na recyklaci a zpracování vysoce legovaných slitin pro výrobce leteckých motorů, turbín a dalších zařízení. Jde o největší firmu v tomto oboru v Evropě a jednu z nejrychleji rostoucích společností v tomto sektoru ve světě. „Česká republika má dlouhou tradici ve výrobě leteckého vybavení a zařízení pro elektrárny a přilákala investice předních výrobců těchto komponentů, jako například firmu PCC. Proto zde nemůžeme chybět,“ vysvětlil obchodní ředitel Caledonian Alloys John Wardlaw.

BRAND24

Počítačovým firmám v patách

Už téměř starousedlík je výrobní závod další skotské společnosti Thomson Litho v Loděnicích u Prahy. Začal fungovat koncem roku 2001. Thomson Litho je jedna z největších firem v tiskárenském průmyslu a specializuje se na rozmnožování počítačového software. Společnost dodává uživatelské příručky a CD disky s počítačovými programy předním výrobcům výpočetní techniky v tuzemsku. „V posledních letech jsme byli svědky přesunu výroby řady počítačových a hi-tech firem do České republiky a dalších států střední a východní Evropy, a proto bylo pro nás nezbytné mít zde také výrobní závod,“ řekl generální ředitel Thomson Litho Ken Thomas. K dalším skotským investorům podnikajícím v České republice patří světový výrobce kolagenových obalů pro potravinářství, společnost Devro. Ta v tuzemsku provozuje tři výrobní závody - v Jilemnici, Slavkově a Kořenově. Dále například společnost Carlo, která má v tuzemsku závod na vstřikování plastů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).