Menu Zavřít

Škoda představila prototyp prvního elektromobilu

30. 9. 2010
Autor: profit

Škoda Auto představila na mezinárodním autosalonu v Paříži první vlastní vůz na elektrický pohon. Prototyp elektromobilu na bázi Octavie Combi ujede na jedno nabití 140 kilometrů.

Autor: Škoda Auto

BRAND24

Škoda chce v příštím roce do testovacího provozu v Česku a Německu nasadit zhruba 20 těchto vozů. „Na základě výsledků testování plánujeme sériovou výrobu prvního elektromobilu Škoda v horizontu tří až čtyř let,“ uvedl mluvčí firmy Evžen Krauskopf. Zatím není podle něj jasné, zda půjde o Octavii nebo jiný model automobilky.

Plně pojízdný prototyp je vybavený bateriemi o kapacitě 26,5 kw/h a hmotnosti 315 kg, které jsou uloženy pod sedadly a částečně zasahují do zavazadlového prostoru. Nabití akumulátoru z běžné sítě trvá osm hodin, ze sítě 400 voltů polovinu. Vůz má maximální výkon 85 kw, dokáže vyvinout rychlost 135 kilometrů za hodinu a z nuly na stovku zrychlí za 12 vteřin. Elektrická Octavia v bílé barvě se od běžného vozu liší některými designovými prvky. Osvětlení zajišťují LED diody a odlišná je také přední maska, která má výrazné černé provedení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).