Menu Zavřít

Škoda Electric získala další zahraniční zakázku. Do Žiliny dodá elektrobusy a trolejbusy za 180 milionů

17. 11. 2017
Autor: Škoda Electric

Škoda Electric dodá dva elektrobusy Škoda Perun dopravnímu podniku v Žilině. Plzeňský podnik dále získal opci na dodávku 12 trolejbusů. Celková hodnota obou zakázek převyšuje 180 milionů korun, řekl obchodní ředitel Petr Kasenčák.

„Škoda Electric dodá do Žiliny dva dvanáctimetrové elektrobusy v nové karoserii vybavené nejnovější generací elektrické výzbroje,“ uvedl. Jejich cena je zhruba jeden milion euro (téměř 26 milionů korun), zákazník bude nákup vozů financovat i dotací EU.

„Dobíjení elektrobusů bude možné v režimu plug-in (ze zásuvky) a rychlodobíjecím pantografem na konečné stanici. To znamená, že během dne, když je autobus v provozu, probíhá pomocí pantografu rychlodobíjení z trolejového vedení,“ řekl Kasenčák.

Doba dobíjení je 15 až 30 minut, ale je doplněna jen část kapacity baterie. Během dne navíc průběžně klesá, protože rychlodobíjení jí nestačí plně obnovit. Proto jsou po skončení provozu, obvykle v noci, baterie plně dobity klasickým nabíjením ze zásuvky. Elektrobus vybavený rychlodobíjením má tedy větší dojezd a vyšší flexibilitu v nasazování na různé tratě, uvedl Kasenčák.


Ani Číňané, ani Siemens. Škodu Transportation koupí Křetínský

Daniel Křetínský


Opce na dodávku 12 trolejbusů za šest milionů euro (asi 154 milionů korun) navazuje na aktuální kontakt na výrobu 15 trolejbusů, které právě teď firma do Žiliny předává. Nově dodá na Slovensko na podzim roku 2018 šest nízkopodlažních trolejbusů v „krátkém“ a šest „dlouhých“ kloubových vozů, všechny s klimatizací a informačními systémy.

BRAND24

Firma je největším evropským výrobcem trolejbusů. Vyrobila jich už 14 500 a jezdí ve 30 zemích Evropy, Asii a v USA. Ročně utrží pět až šest miliard korun. Vedle trolejbusů a elektrobusů vyrábí pohony pro elektrická vozidla, trakční motory a hybridní a vodíkové autobusy.

Dále čtěte:

Škoda Transportation dodá do Helsinek 49 tramvají za 4 miliardy

Plzeňská Škoda dodá až 20 tramvají do finského Tampere

Poprvé v Německu: plzeňská Škoda dodá tramvaje do Chemnitzu

Motory od Škody Electric budou pohánět obří důlní vozy na Sibiři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).