Menu Zavřít

Sklárny ve Světlé nad Sázavou po roce obnovují provoz

2. 10. 2009
Autor: profit

Nový vlastník Crystalite Bohemia dnes zahajuje po roční přestávce výrobu skla ve Světlé nad Sázavou. Původní sklárny ze skupiny Bohemia Crystalex Trading zkrachovaly kvůli dluhům.

Autor: Profit

BRAND24

Nový majitel Lubor Červa koupil sklárny ve výběrovém řízení letos v červnu za 160 milionů korun. Ve zkušebním provozu bude zprovozněna jedna pec a tři výrobní linky. Do práce se v první fázi obnovy výroby vrátí 174 sklářů z dřívější více než tisícovky. Zkušební provoz potrvá několik dnů, „ostrá“ výroba pro konkrétní zakázky by měla být zahájena nejdříve 6. října. „Rozjede se linka na strojně tvarované foukané nápojové sklo s produkcí 25 tisíc kusů denně. Prvním výrobkem bude soubor Klára v objemu 350 mililitrů na zakázky pro USA, Portugalsko a Českou republiku,“ uvedl ředitel závodu Martin Fait. Do konce října by měly získat práci dvě stovky lidí.

Na obnovení výroby čekali netrpělivě obchodníci i celé město, kde po loňském krachu skláren nezaměstnanost stoupla až k 20 procentům. Koncem letošního srpna bylo v regionu bez práce přes 1000 lidí, na jedno volné pracovní místo připadalo 116 uchazečů. „Věřila jsem, že se provoz obnoví, záleželo na tom, aby netrvalo dlouho konkurzní řízení. Nakonec se výroba rozjíždí dřív, než jsem čekala,“ řekla starostka Světlé Lenka Arnotová. Zaměstnancům však zkrachovalá společnost stále dluží několik měsíčních platů a odstupné. Výplatu tří měsíčních platů jim nyní díky novele insolvenčního zákona poskytuje havlíčkobrodský úřad práce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).