Menu Zavřít

Skladník v Amazonu užíval léčebné konopí. Dostal vyhazov

10. 12. 2019
Autor: ČTK

Skladník z New Jersey trpěl úzkostmi a záchvaty paniky, proto užíval na předpis léčebné konopí. Společnost Amazon jej testovala na užívání marihuany a testy neprošel. Proto byl v roce 2018 po necelém roce z firmy vyhozen. Nyní se soudí kvůli diskriminaci, protože nemůže jinde sehnat práci. Pracovníci Amazonu ve Spojených státech tvrdí, že při náboru pro firmu Jeffa Bezose musí souhlasit s tím, že budou jednou ročně testováni na užívání drog.

V létě 2018 pracovník společnosti Amazon ve skladu Edison ve státě New Jersey neprošel testem slin na užívání konopí. I když poukázal na to, že se jedná o léčebné konopí, jehož užívání je v tomto státě legální, stejně dostal výpověď.

Když se pak snažil získat práci v řetězci s potravinami Whole Foods (jenž patří od roku 2017 pod Amazon), byl odmítnut. Proto se s největším internetovým prodejcem světa začal soudit kvůli diskriminaci.

Užíváte pravidelně konopí nebo konopné produkty?

„Amazon je obrovská a mocná korporace. Cítil jsem se, jako by mě neustále sledovali,“ řekl stále nezaměstnaný skladník webu Motherboard. Konopí užívá ne léčbu úzkostných stavů a záchvatů paniky. Tvrdí, že se dostal na „black list“ a nemůže nikde sehnat práci na podobné pozici.

U federálního soudu se chce domoci odškodnění za diskriminaci na pracovišti. „V důsledku pokračujícího protiprávního jednání žalobce utrpěl vleklé období nezaměstnanosti, emoční úzkost a byl trvale poškozen ve svém ekonomickém potenciálu,“ tvrdí se v žalobě, ve které je poškozený zmiňován iniciálami DPC.


Psychedelický sitter Tylš: Psilocybin může vyléčit depresi či úzkost


Právní bitva má rozhodnout v obecné rovině také o tom, zda je možné užívat léčebné konopí i na pracovišti. „Je důležité vědět, že se nejednalo o nehodu na pracovišti. Ani nebyl můj klient pod vlivem drogy v pracovní době,“ zdůraznila právní zástupkyně vyhozeného zaměstnance Dana Vennemanová.

„Chceme se domoci spravedlnosti a zabránit zaměstnavatelům, jako je Amazon, v nezákonném rozhodování o zdravotním stavu zaměstnanců,“ dodala. Zástupci firmy odmítli případ komentovat.

Pracovníci globálního obchodu nejbohatšího muže na světě Jeffa Bezose si na internetových fórech stěžují na zavedenou praxi, že společnost od všech nově přijatých lidi vyžaduje souhlas s každoročním testováním na přítomnost drog. Podmiňuje tím jejich přijetí.

DPC tvrdí, že po deseti měsících práce ve skladu neprošel testem. I když ukázal lékařskou kartu, stejně ho manažeři měsíc od testu na drogy vyhodili. „Mám pocit, že Amazon nevzal v úvahu, zda mi lékařské konopí pomáhá. Od té doby, co jej úžívám, se četnost panických záchvatů výrazně snížila,“ zdůraznil.

Dále čtěte:

Syntetické konopí z kvasnic: Silicon Valley se nadchlo pro nový trend

THC nemá v jídle co dělat, Evropa kvůli konopí uvažuje o změně legislativy

Úleva pro pacienty: léčebné konopí by měly hradit pojišťovny

Konopný polibek: německý pivovar připravil pivní mix s THC

Konopný expert Pirátů: Marihuanu můžeme plně legalizovat do osmi let

Od žvýkaček k marihuaně. Miliardář Wrigley objevil finanční půvab konopí

BRAND24

Svět suší, drtí, balí, pálí. Marihuana získává na přijatelnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).