Menu Zavřít

Skalák má na kahánku

16. 7. 2007
Autor: Euro.cz

HOTEL SKALNÍ SKLEP V ADAMOVĚ V Moravském krasu je mnoho turistických zařízení, vzniklých před více než sto lety. Patří mezi ně i adamovský hotel Skalní Sklep, místními zvaný Skalák. Kdysi byl vyhledávaným cílem, dnes však smutně chátrá. Adamovský „Skalák“ stojí nedaleko nádraží v samém centru nevelkého jihomoravského města.

HOTEL SKALNÍ SKLEP V ADAMOVĚ

V Moravském krasu je mnoho turistických zařízení, vzniklých před více než sto lety. Patří mezi ně i adamovský hotel Skalní Sklep, místními zvaný Skalák. Kdysi byl vyhledávaným cílem, dnes však smutně chátrá.

Adamovský „Skalák“ stojí nedaleko nádraží v samém centru nevelkého jihomoravského města. Je to více než sto let stará historizující budova, která spíše než bývalou restauraci připomíná zámeček.

Za bohatě zdobenou fasádu, velká oblouková okna, vysoké střechy ani množství věžiček by se opravdu žádné šlechtické sídlo stydět nemuselo. Za současný stav budovy však již ano. Dlouholetým zanedbáváním údržby je dnes restaurace ve velmi zuboženém stavu a nezačne-li se co nejdříve s její opravou, brzy se změní v trosky.

Současným majitelem budovy je kuřimská firma Stonefield, která stavbu získala teprve počátkem tohoto roku. Její plány na rekonstrukci však nevyšly, proto objekt znovu nabízí k prodeji. Aktuální cena je 3,9 milionu korun.

PANE VRCHNÍ, JEDNU KNIHU!

Hotel Skalní Sklep (německy zvaný Felsenkeller) vznikl v Adamově již koncem 19. století. Za první republiky patřil ke známým turistickým cílům v Moravském krasu a zastavovali se v něm výletníci směřující na nedalekou rozhlednu Alexandrovka i na Býčí skálu.

Po druhé světové válce však do budovy přesídlilo vedení průmyslového podniku Adamovské strojírny a z objektu se později stal závodní klub. Budova navíc získala i zcela nevhodnou moderní přístavbu, která hrubě narušila její původní romantický ráz.

Starousedlíci ale na toto období špatně nevzpomínají. V závodním klubu totiž fungovala i dobře vybavená městská knihovna, do které si chodili půjčovat knížky lidé z celého okolí.

STUPŇOVANÁ BEZMOC

Po pádu komunismu v roce 1989 se v objektu vystřídalo několik firem, stav budovy se ale stále zhoršoval. Nakonec zůstal bývalý hostinec zcela opuštěn a stal se útočištěm místních bezdomovců.

Naděje na lepší zítřky svitla teprve počátkem roku 2007, kdy Skalák získala zmíněná firma Stonefield. Podle slov jejího jednatele Marcela Bojanovského hodlala objekt zrekonstruovat a znovu v něm otevřít restauraci. Z plánů ale nakonec sešlo a budova je nyní opět na prodej. Již koncem června byla nabízena v dražbě, nikdo o ni ale neprojevil zájem.

Adamovský starosta Jiří Němec dnes jen zoufale krčí rameny. Radnice by sice ráda zchátralou budovu opravila, peníze na její koupi ale nemá. Nezbývá tedy než doufat, že se brzy najde zájemce, který jednu z nejstarších staveb ve městě ještě stihne zachránit. *

POPIS OBJEKTU

název Skalní Sklep

místo Adamov

kraj Jihomoravský

lokace střed obce

typ hotel/restaurace

stav zchátralý

využití žádné

kult. památka ne

BRAND24

vlastník Stonefield, s. r. o.

cena 3,9 milionu Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).