Menu Zavřít

Síla vítězí nad elegancí

19. 1. 2004
Autor: Euro.cz

AŽ NA KULTURISTY V PLNÉM TRÉNINKU NIKDO RÁD NETAHÁ SEM A TAM TĚŽKÁ BŘEMENA. PROTO KONSTRUKTÉŘI PŘENOSNÝCH POČÍTAČŮ STÁLE MÍŘÍ ZA IDEÁLNÍM CÍLEM, KTERÝM JE NOTEBOOK MUŠÍ VÁHY S VYHOVUJÍCÍM VÝKONEM.

Výkonné notebooky pro těžkou práci v kanceláři i doma

ALE MĚNÍ SE MÓDA I POŽADAVKY ZÁKAZNÍKŮ, A TAK SE VYLOUPLA NOVÁ KATEGORIE STROJŮ, KDE O RYCHLOST A KAPACITU JDE V PRVNÍ ŘADĚ.

Svaly, ani ty křemíkové, sice nejsou všechno, ale není mnoho žen a majitelů počítačů, na které by pěkná ukázka hrubé síly alespoň trochu nezapůsobila. A stejně tak to bylo s robustními notebooky, spadajícími do kategorie mobilní pracovní stanice. Tím označením je řečeno všechno. Jejich ambicí není uspět v soutěži elegance, ale stát se co nejlepší alternativou nebo přímo náhradou klasického stolního PC se vším všudy.

NEDOSTATEK PLODÍ POKROK

Po většinu času dějin informačních technologií byly notebooky jakoby o krok pozadu za schopnostmi stolních PC stejné doby. Přesto se na desktopové rivaly vždy snaživě dotahovaly. Až se konečně síly vyrovnaly. Stalo se to v období, kdy na trh přicházely první procesory nové řady Pentium 4. Ty se v upravené mobilní podobě jako obvykle začaly objevovat také v běžných noteboocích. Ale protože továrny Intelu stíhaly pokrývat startovní poptávku po novince jen s obtížemi, zkusili výrobci jako ctnost z nouze do určitých sérií přenosných počítačů montovat Pentia 4, určená do stolních PC. A ukázalo se, že existuje dost zájemců o to, nosit v ruce stejně výkonný stroj, jaký mají pevně přikovaný v kanceláři nebo doma. Přesto že zmíněná improvizace IT firem nebyla technicky vůbec ideální kvůli obrovskému tepelnému výkonu procesoru a bumbrlíčkovské spotřebě energie. Dokonce proto vznikly speciální modely, které ani neměly napájecí akumulátory a živily se pouze elektřinou ze sítě. Ale důležité bylo, že se ledy prolomily.

BRAND24

MALÝ VELKÝ NOTEBOOK

Mobilní pracovní stanice současnosti má už přece jenom blíž k běžné podobě notebooku. Jako procesor v nich bez výjimky najdete mobilní Pentium 4 s taktovací frekvencí na výši doby. A vůbec všechno je podřízeno snaze, aby se na rychlosti jakékoliv práce nepoznalo, že máte v ruce přenosný počítač. Většinou už v základní konfiguraci je dost operační paměti, aby Windows XP dokázaly pracovat bez zakoktávání. Také kapacita pevného disku je velmi dobrá. Právě tak časté je vybavení všemi možnými konektory a rozhraními už přímo v těle notebooku, včetně zabudovaných modemů nebo karet W i-Fi pro bezdrátové sítě. A nemůže chybět ani zabudovaná optická mechanika s vypalovacími funkcemi, nezřídka už rovnou pro DVD média. Proto vám nic nebrání jednoduše udělat z takového notebooku přes den komfortní počítač připojením velkého monitoru, běžné klávesnice a myši. Večer si pak jednoduše odnesete komplet všechno s sebou včetně rozdělané práce domů, kde můžete nerušeně pokračovat v započatém díle. Samozřejmě bez trápení s kopírováním a přenášením potřebných souborů na CD nebo externím disku, kterému se nevyhnete u desktopového PC.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).