Menu Zavřít

Sídlo bicyklového barona

17. 3. 2008
Autor: Euro.cz

ZÁMEK BRATRONICE - Jihočeská obec Bratronice leží zhruba osm kilometrů jižně od Blatné. Její dominantou je mohutný renesanční zámek, který kdysi vlastnil vášnivý cyklista baron Battaglia.

Bratronický zámek se nachází uprostřed obce. Je to mohutná renesanční patrová budova, postavená podle rožmberského zámku Kratochvíle. Hladce omítnutá průčelí zdobí především hlavní bosovaný portál, nad nímž je umístěna umělecky hodnotná kamenná deska se znaky Jana Hořčice z Prostého a Kateřiny z Kokořova.

Zatímco současná vysoká mansardová střecha je až výsledkem úprav z druhé poloviny 18. století, v interiéru se dochovaly původní renesanční klenby. K východnímu boku zámecké budovy je přistavěna mladší kaple a velmi zajímavý a architektonicky hodnotný je i přilehlý dvůr s bývalým pivovarem.

Areál je však v současnosti v zanedbaném stavu a nutně potřebuje rekonstrukci. Nynější majitelé (dvě fyzické osoby) do oprav investovat nechtějí a nabízejí zámek i s dvorem k prodeji. Cena je 17 milionů korun.

Zámek Jana Hořčice

Ves Bratronice se poprvé uvádí roku 1228 jako majetek svatojiřského kláštera. Roku 1361 se objevuje jméno Mikuláše z Bratronic, což by mohlo svědčit o existenci feudálního sídla. Vladykové z tohoto rodu drželi zdejší panství až do roku 1509, kdy jej získal Smil ze Sedlce. Po krátkém období v majetku pánů z Mirovic se kolem roku 1575 ujal držení Bratronic hejtman prácheňského kraje Jan Horčice z Prostého, který nechal místo staré nevyhovující tvrze vystavět roku 1603 nový zámek.

Po roce 1616 získala Bratronice i sousední Záboří jeho dcera Saloména a později se majitelé často střídali. V 18. století se zámek stal sídlem rodiny Gfässerovy, od níž ho roku 1813 získali Talackové z Ještětic. Posledními šlechtickými majiteli byli italští baroni Battagliové.

POPIS OBJEKTU

BRAND24

  • *název - zámek Bratronice místo - Bratronice kraj - Jihočeský adresa - č. p. 1 typ - zámek stav - chátrající využití - žádné kult. památka - od roku 1958 nabízí - RK Rekal cena - 17 milionů Kč kontakt - www.rekal.cz Karlovarský hrdina**

Roku 1914 se v Bratronicích narodil baron Christian Battaglia, který proslul jako vášnivý cyklista. Za život dokázal najet 935 tisíc kilometrů a ve slavném závodě Praha – Karlovy Vary – Praha startoval celkem pětadvacetkrát. Nikdy nevyhrál, jeho houževnatosti si ale všiml spisovatel Ota Pavel, který jemu a jeho sestře věnoval povídku Baroni na kolech.

Battagliové obývali zámek Bratronice i po roce 1948, ovšem už jen jako nájemníci. Jejich přepychové sídlo začalo postupně chátrat, až dospělo do dnešního smutného stavu. Pokud se urychleně nezačne s opravou, zajímavá stavba se do několika let změní v ruiny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).