Menu Zavřít

Shell porazil český antimonopolní úřad

29. 7. 2010
Autor: profit

Antimonopolní úřad definitivně prohrál spor s firmou Shell a bude jí muset zaplatit více než deset milionů korun za neoprávněnou pokutu 65 milionů Kč. Poslední šanci v podobě kasační stížnosti zamítl Nejvyšší správní soud.

Autor: Shell.com

BRAND24

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podal dovolání i v případě společností Lukoil a ÖMV, protože jde ale o totožný případ, je téměř jisté, že i zde stížnost skončí zamítnutím. Pokutu společnosti Shell tehdy ÚOHS odůvodnil tím, že se firma se svými čtyřmi konkurenty domlouvala na ceně benzínu na čerpacích stanicích. Všem pěti firmám úřad uložil za kartelovou dohodu pokuty v celkové výši 313 milionů korun.

Vítězství společnosti Shell otevírá cestu k odškodnění i pro další firmy, které zaplatily pokutu, jíž jim pak úřad vrátil bez úroků za letité zadržování peněz. Státu tak hrozí, že bude platit nejméně 200 milionů korun. Zaplatit úroky ze zadržovaných peněz chce kromě benzínek také Telefónica, Českomoravská stavební spořitelna a dvojice strojírenských gigantů Mitsubishi a Hitachi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).