Menu Zavřít

Sezonní práce startují. Nezaměstnanost v březnu klesla na tři procenta

8. 4. 2019
Autor: Archiv MF

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na tři procenta z únorových 3,2 procenta. Pomohl tomu rozjezd sezonních prací a nástup živnostníků, kteří dočasně přerušili podnikání. Lidí bez práce bylo na konci března 227 tisíc, což je nejnižší březnová hodnota od roku 1997 a nejnižší měsíční od loňského listopadu. Nabídka volných míst posunula svůj rekord na téměř 340 tisíc, uvedl dnes Úřad práce ČR.

Podle úřadu i analytiků zůstane nezaměstnanost nízká i v dalších měsících a může i klesat. Podniky ale postupně kvůli zpomalení ekonomiky utlumí tvorbu nových míst.

K březnovému poklesu nezaměstnanosti přispěl mimo jiné rozjezd sezonních prací. Z evidence úřadů práce odešlo v březnu téměř 49 tisíc lidí. Mnoho z nich našlo uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství, gastronomii nebo cestovním ruchu, uvedl úřad. „Svou činnost obnovují i živnostníci, kteří dočasně přerušili své podnikání. Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství,“ uvedla generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Myslíte si, že by měl všem nezaměstnaným najít práci stát?

„V dubnu klesne podíl nezaměstnaných opět pod hranici tří procent, jeho nové absolutní minimum ale asi neuvidíme. Na nové minimum existuje víc šancí v květnu, pokud se ovšem do té doby nerozšíří propouštění z podniků, jimž klesá či stagnuje poptávka,“ uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek. „Během druhého a třetího čtvrtletí se postupně zastaví i tvorba nových pracovních míst,“ odhadl analytik Akcenty Miroslav Novák. Analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková dodala, že nedostatek lidí na trhu práce bude nadále vyvíjet tlak na růst mezd. Průměrná mzda loni podle nedávných údajů statistiků stoupla o 8,1 procenta na 31 885 korun, v posledním čtvrtletí činila 33 840 korun.


Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Výroba v závodě Škoda Auto v Kvasinách


Zaměstnavatelé mají největší zájem o dělníky pro stavbu budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, pomocné manipulační pracovníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem nebo páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích ve všech oborech. V evidenci úřadů práce byli především uchazeči s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

BRAND24

Nejnižší nezaměstnanost je z krajů stabilně v Praze, v březnu to bylo 1,9 procenta. Nejhůře na tom jsou kraje Moravskoslezský a Ústecký, kde je míra nezaměstnanost shodně 4,6 procenta. Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu 75 okresů. Podíl lidí bez práce se naopak zvýšil na Chomutovsku a Ústecku. Z okresů má nejnižší nezaměstnanost Praha-východ s 1,1 procenta, druhou nejnižší Rychnovsko, kde trh práce dlouhodobě ovlivňuje rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách s asi devíti tisíci zaměstnanci. Nejvyšší nezaměstnanost je na Karvinsku s 6,9 procenta.

Přečtěte si také:

Stavbařům chybí lidé, 13 procent zakázek dokončují se zpožděním

Stavebníkům chybí základní surovina. Firmy řeší, jak stavět z pouštního písku

Objem veřejných stavebních zakázek byl loni nejvyšší od roku 2009. Nejúspěšnější byl Metrostav

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).