Menu Zavřít

Seznamte se s fondy

25. 10. 2004
Autor: Euro.cz

ZÁKLADNÍ INFORMACE Fondy Evropské unie jistě pro podnikatele představují možnost získat část finančních prostředků jako dotaci poté, co zrealizují svůj podnikatelský plán. Ten musí ovšem zapadat do filozofie některého z programů.

BRAND24

ZÁKLADNÍ INFORMACE Fondy Evropské unie jistě pro podnikatele představují možnost získat část finančních prostředků jako dotaci poté, co zrealizují svůj podnikatelský plán. Ten musí ovšem zapadat do filozofie některého z programů. Jedním z hlavních cílů Evropské unie pro roky 2004 až 2006 (a nejen pro ně) je odstranění rozdílů ve výkonnosti jednotlivých ekonomik členských zemí. Obsahem tohoto cíle je podpora rozvoje zaostávajících regionů Evropské unie - čili jednoduše řečeno regionální politika. Vedle toho Unie podporuje oblasti potýkající se s restrukturalizací, přispívá také na politiku zaměstnanosti a vzdělávání. PĚT OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Jádrem regionální politiky, která je pro nás zřejmě hlavním středem zájmu, jsou strukturální fondy. V nich na Českou republiku čeká do konce roku 2006 zhruba 1,5 miliardy eur, tedy kolem 40 miliard korun. Prostřednictvím čeho je lze čerpat? Cestou do strukturálních fondů jsou operační programy (OP), jichž je celkem pět: * OP Infrastruktura * OP Průmysl a podnikání * OP Rozvoj venkova * OP Rozvoj lidských zdrojů * Společný regionální operační program (SROP) Programy mají na starosti vybraná ministerstva. SROP spadá do působnosti obcí nebo krajů, není tedy v působnosti státu. Řídícím orgánem pro něj je ministerstvo pro místní rozvoj. OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ Ve středu zájmu podnikatelů je především Operační program Průmysl a podnikání (OPPP). Právě on je hlavním tématem seminářů, které nyní Profit pořádá v jednotlivých regionech ČR. Celý tento operační program řídí ministerstvo průmyslu a obchodu. Má obecnou odpovědnost za jeho implementaci, vystavuje rozhodnutí o poskytnutí dotace, rozhoduje tedy prostřednictvím jednotlivých ustavených komisí o poskytování dotací. Z jakých konkrétních programů v rámci celého OPPP si mohou podnikatelé v letech 2004 až 2006 vybírat? Lze je rozdělit do několika skupin. 1) Programy, které mají rozvíjet podnikatelské prostředí, infrastrukturu a nemovitosti pro podnikání. Konkrétně jde o program Prosperita, Reality, Školicí střediska a Klastry. 2) Programy, které mají rozvíjet konkurenceschopnost podniků - podporují tedy jejich zakládání a rozvoj, inovaci výrobků a služeb a snižování energetické náročnosti. Konkrétně jde o program Start, Kredit, Rozvoj, Marketing, Inovace, Úspory energie a Obnovitelné zdroje energie. Největší zájem mezi podnikateli byl o program Rozvoj, díky čemuž je přijímání žádostí dočasně zastaveno. Jak na semináři Profitu informoval Ivan Haco z odboru strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu, zvažuje ministerstvo vyhlásit program Rozvoj II, který bude mít pravděpodobně trochu jinak upravené podmínky pro účast v něm. Zatím ministerstvo hledá možné zdroje finančních prostředků. Ve hře je i možnost přesunutí peněz z jiného programu. Případné (znovu)otevření Rozvoje lze čekat počátkem příštího roku. KUDY NA TO?**

Zprostředkujícím subjektem pro programy Prosperita, Reality, Školicí střediska, Klastry, Rozvoj a Inovace je CzechInvest - agentura pro podporu podnikání a investic zřízená ministerstvem průmyslu a obchodu. Existuje od roku 1992. Poskytuje podnikatelům informace o fondech, zajišťuje poradenství, pomáhá s vyplňováním žádostí, přijímá je a kontroluje jejich správnost. Dohlíží rovněž nad čerpáním finančních prostředků pro projekt. Prostředníkem pro projekt Marketing je agentura CzechTrade. Je to opět česká agentura na podporu obchodu, proexportní organizace ministerstva průmyslu a obchodu. Pracuje už osmý rok. CzechTrade připravuje podklady pro hodnotící komise a doporučuje projekty pro poskytnutí dotací. Českomoravská záruční a rozvojová banka se stará o programy Start a Kredit a o úvěrovou část programu Inovace. Především tím, že poskytuje firmám v rámci programů zvýhodněné úvěry. Rozhoduje o poskytnutí úvěrů na základě smlouvy s ministerstvem průmyslu a obchodu. Česká energetická agentura má na starosti oba energetické programy, doporučuje projekty pro poskytnutí dotací. Kontakty na výše zmíněné instituce najdete na úvodní straně našeho Speciálu. Produkty určené k různým způsobům čerpání peněz z fondů Evropské unie má ve své nabídce i většina bank působících na českém trhu. Konkrétní nabídku produktů pro firmy exportující do zahraničí představuje na semináři Profitu Československá obchodní banka a Česká exportní banka. Zatímco ČSOB je komerční banka poskytující na trhu kompletní servis, ČEB je určena přímo na podporu podnikání a exportu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).