Menu Zavřít

Senátoři ODS a TOP 09 chtějí podpořit hazard

14. 3. 2012
Autor: profit

Místo 20 jen 15 procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami by měli státu nově odvádět provozovatelé kurzového sázení v kamenných provozovnách i na internetu. V rámci novely loterijního zákona to navrhují senátoři Jiří Oberfalzer (ODS) a Adolf Jílek (TOP 09).

 

Foto: Profimedia

Kursové sázení je typ hry, kde výnos není předem zaručený a v řadě případů provozovatel také prodělává. Na rozdíl od toho je u výherních hracích přístrojů předem nastavený výnos, u číselných loterií se zase výhry vyplácejí jenom z výše vybraných sázek,“ zdůvodňují svůj návrh dva zástupci horní komory. “Provozování kursových sázek tradičním způsobem přitom vyžaduje početnou síť poboček a také velké množství zaměstnanců (jejich počet se pohybuje přes tři tisíce),“ dodávají.

Jednotný odvod ve výši 20 procent u veškerého hazardu přinesla daňová novela, která zdanění loterií upravila k 1. lednu 2012. Zástupci ODS a TOP 09 argumentují, že nový přístup nejvíc dopadl právě na provozovatele kurzových sázek. Rozdílnou výši odvodů pro jednotlivé typy hazardních her původně navrhovalo i ministerstvo financí, strany vládní koalice se ale dohodly na jednotné sazbě.

Podle senátorů mají provozovatelé kamenné sítě poboček kurzového sázení výrazně méně výhodnou pozici než firmy, které stejný byznys provozují ze sídel v daňových rájů na internetu. “Je na místě zmínit, že v roce 2010 byly na českém trhu ze sedmi domácích společností pouze dvě ziskové (Tipsport a Fortuna),“ uvádějí Oberfalzer s Jílkem.

BRAND24

Jako názorný příklad senátoři uvádějí daňové zatížení české společnosti Fortuna v porovnání s bezejmennou společností na Maltě. Ze srovnání podle nich vyplývá, že maltská firma by měla po všech odvodech roční zisk o 300 milionů korun vyšší. Loterijní společnosti v Česku musí od letošního roku platit totiž i standardní 19procentní korporátní daň.

Představitelé ODS a TOP 09 neuvádějí, nakolik je k jejich návrhu vedla starost o loterijní trh v Česku a nakolik lobbing od provozovatelů kurzových sázek.  Změna sazby odvodu by v případě úspěšného průchodu celým legislativním procesem měla začít platit od 1. ledna 2013.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).