Menu Zavřít

Senát dal zelenou rozvoji podnikání

19. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Senátoři včera schválili návrh zákona o volném pohybu služeb, který umožní českým firmám dočasně poskytovat některé služby v zahraničí pouze na základě domácího podnikatelského oprávnění.

Autor: Profit

Politici si od nového zákona slibují nárůst HDP v řádech desítek miliard a vytvoření tisíců nových pracovních míst. Služby se podílejí na HDP sedmadvacítky plnými 70% a zástupci členských států i unijních institucí se dlouhá léta nemohli shodnout, jak tento potenciál lépe využít pro dotváření vnitřního trhu celého bloku. Původní návrh z dílny eurokomisaře Fritze Bolkensteina vyvolal nesouhlasné reakce v mnoha – zejména pak původních (EU15) – členských zemích. Nejproblematičtější část předlohy Komise představovalo tzv. pravidlo země původu. Pokud by prošlo, v praxi by podnikateli stačilo získat povolení pro provozování určité činnosti ve svém domovském státě a pak by mohl tuto službu nabízet zákazníkům v celé Unii bez dalších administrativních průtahů.

To ale vzbudilo nevoli v zemích patnáctky – mnohé z nich se obávaly tzv. sociálního dumpingu, kdy by podnikatelé využívali nižších standardů ve svých domovských zemích a mohli by tak dosahovat (ve srovnání se západem) nižších nákladů. Standardy by se pak nutně musely snížit v celé Unii, tvrdili oponenti.

Během tříletého vyjednávání před konečným schválením směrnice na konci roku 2006 došlo pod tlakem zmíněných zemí k jejímu značnému „okleštění“, což sklidilo kritiku u nových členů Unie. Firmy a živnostníci tak už nebudou sice muset žádat v každé zemi zvlášť o povolení k pobytu nebo k výkonu jejich činnosti, nicméně nezbude jim nic jiného, než se stále „prokousávat“ často složitými pravidly pro podnikání v daném oboru, které se zemi od země liší. Navíc došlo v konečné verzi směrnice k vyloučení dalších služeb z její působnosti (kromě finančních, dopravních a komunikačních služeb se jedná také o pronajímaní pracovníků, hazardní hry, sázky, bezpečnostní nebo zdravotní služby).

BRAND24

Česko se zařadilo mezi první země Unie, které implementovaly do své legislativy směrnici o službách, což musí všechny stihnout nejpozději do konce letošního roku. Nová legislativa má podnikatelům usnadnit život; kromě možnosti poskytovat vybrané služby v zahraničí, budou moci využít služeb nových informačních kontaktních míst a (u některých správních úkonů) profitovat z nového institutu tichého souhlasu (pokud příslušný úřad v zákonné lhůtě nezareaguje, je žádost firmy považována za schválenou).

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).