Menu Zavřít

Sejdeme se u soudu

18. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Manažerovi energetické firmy hrozí až osm let vězení

Manažer ČEZ Alan Svoboda má velký problém. Kvůli obchodům s akciemi firmy z roku 2005 musí k soudu. „Státní zastupitelství předalo můj případ k rozhodnutí městskému soudu,“ konstatoval Svoboda. Pokud mu bude provinění proti zákonu prokázáno, hrozí obviněnému manažerovi až osm let vězení.

BRAND24

Peníze na dům.

Policie obvinila Svobodu ze zneužití vnitřních informací již před dvěma lety. Manažer v dubnu 2005, jeden pracovní den před zveřejněním hospodářských výsledků ČEZ, nakoupil sedm a půl tisíce akcií společnosti. Transakci financoval ze svého soukromého účtu. Svoboda první várku akcií nakoupil v pátek, výsledky ČEZ byly zveřejněny následující pondělí a cena jedné akcie vyrostla zhruba o pět korun. Přes víkend tedy vydělal 37 tisíc korun. Posléze však hodnota cenných papírů začala klesat. V květnu přikoupil Svoboda dalších deset tisíc akcií za 3,6 milionu korun. Opět za peníze ze soukromého účtu. V červnu téhož roku pak všechny akcie prodal a na obchodu vydělal zhruba 1,6 milionu. Manažer tvrdí, že akcie prodal, protože v této době dostal nabídku na odkoupení druhé půlky domu, v němž bydlí. Kvůli vyšetřování obchodů v roce 2005 Svoboda rezignoval na post v představenstvu ČEZ. Minulý týden navíc odstoupil z výkonného výboru společnosti a zůstal jen ve funkci obchodního ředitele firmy. „Trestného činu jsem se nedopustil. Jednal jsem bez vedlejších úmyslů a maximálně transparentně,“ hájí se Svoboda. Argumentuje i tím, že ve stejný čas, jako když nakupoval cenné papíry ČEZ, investoval i na jiných akciových trzích v zahraničí. Při investicích se navíc řídil doporučením svého privátního bankéře z ČSOB, který se stará o všechny jeho finanční záležitosti včetně správy úspor. „Transakci jsem hned v pátek nahlásil Komisi pro cenné papíry. Kdybych měl zneužít takzvanou vnitřní informaci, jak tvrdí policie, musel bych nakoupené akcie po oznámení výsledků obratem prodat,“ tvrdí. Svoboda si na svoji obhajobu nechal vypracovat několik znaleckých posudků.

Překvapený zaměstnavatel.

Rozhodnutí vyšetřovatelů předat případ soudu překvapilo i Svobodova zaměstnavatele, firmu ČEZ. „Jsme překvapeni, že případ postoupilo zastupitelství soudu, aniž by se objevily nové důkazy,“ tvrdí mluvčí firmy Ladislav Kříž. Firma totiž vycházela z několika analýz, které tvrdily, že manažer společnosti se trestného činu nedopustil. „Potvrdil to i nově zpracovaný posudek soudního znalce, který jsme nedávno obdrželi. Představenstvo se k celému případu vyjádří po výsledku předběžného projednání případu soudem,“ dodal Kříž. „Kauza Svoboda“ je vůbec prvním případem insider tradingu, který se v Česku dostal až k soudu. Prokázat takové jednání je ale velmi obtížné. Svoboda navíc tvrdí, že policisté chtěli dostat jeho kauzu k soudu za každou cenu. Samotní vyšetřovatelé mu prý prozradili, že nejsou přesvědčeni o tom, že by porušil zákon. „Jde jim o precedens, který by se měl dostat k soudu přesto, že není podložen důkazy, aby se vytvořila norma, jak šetřit a soudit podobné případy,“ dodal obviněný manažer. Policie staví obžalobu především na posudku soudního znalce Iva Strejce. Ten figuroval i ve známém případu odsouzení podnikatele a tenisty Milana Šrejbra, jehož trest byl nakonec zrušen. V posudku Strejc dospěl k závěru, že zveřejnění výsledků ČEZ mělo vliv na pohyb kurzu akcií. Soudní znalec Alexandr Junek, jenž pro Svobodu zpracoval oponentní posudek, tvrdí opak.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).