Menu Zavřít

Šéfuchařské víření

29. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Hilton i Mandarin mají nové vládce talířů

BRAND24

Elegantní rošáda na šachovnici pražské vysoké kuchyně se stala skutečností. Hotel Hilton Prague Old Town se rychle otřepal ze zrady, kterou na něm spáchal Gordon Ramsay. Jak zůstane dlouho v paměti, hvězdný skotský šéfkuchař se ukázal spíše jako velmi konzervativní investor a pláchl ze své pražské restaurace Maze ještě dříve, než stačila převzít Michelinovu hvězdu.
Uplynul čtvrtrok a v osiřelém prostoru se s velkou slávou otevřel podnik, jenž o ni může usilovat také.
Restaurace Zinc je situována do interiéru velmi blízkému jednoduše elegantní Maze, jenže kulinářský koncept je podstatně novější. Je založen na moderní evropské kuchyni s dotekem Asie a není divu, když kuchyni bude vládnout Ari Munandar.
Indonéský šéfkuchař na sebe upozornil elegantními kreacemi v restaurantu Essencia jiného pražského exkluzivního hotelu – Mandarin Oriental Prague. Restaurant patřil k nejvyhlášenějším cílům gurmetů a špičkové úrovni odpovídala i hodnocení.
Pro Zinc vytvořil spolu se svým sous chefem Chaiyasithem Lam Srichomem (pochází z Thajska a v hotelu Hilton Prague Old Town pracuje od jeho otevření v roce 2007) originální fúze. Jako příklad uvádí křupavé kalamáry s pikantní solí a chilli, praženými kešu oříšky a salátem ze zeleného manga; kuřecí polévku s kokosem a citrónovou trávou s teplou brioškou z hub shitake nebo jarní kuře krmené kukuřicí s kořením z Bali. Některé pokrmy jsou připravovány přímo na přání hosta na asijském grilu za použití koření a přísad, jako chilli sambal, máslo wasabi, koriandrová omáčka Béarnaise nebo sladká sojová omáčka s tomatovou příchutí.
Ani Essencia však nezůstala stranou – Munandarovo místo v ní nezaujal nikdo menší než Jiří Štift. Neoficiální král pražské kuchařské scény, proslulý zejména dlouholetým vedením prestižních restaurantů v hotelu Radisson SAS Alcron, prozatím opustil myšlenku otevřít vlastní exkluzivní podnik v nejvyšším patře pankráckého mrakodrapu (podle kuloárních informací měl nést název Atmosféra) a hotelu Mandarin Oriental jistě přijde k duhu oblíbená zábava českých labužníků „chodut na Štifta“.
Jednoznačný přestup roku!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).