Menu Zavřít

Šéf Oleo Chemical Jirounek dostal 8 let vězení

27. 4. 2016
Autor: ČTK

Spoluzakladatel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek má jít na osm let do vězení kvůli kauze padělané směnky na 127 milionů korun. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Praze, který ho v minulosti obžaloby zprostil. Verdikt ale zrušil odvolací soud, a tak se musel případ projednat znovu. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Jirounek vinu odmítá.

Jirounek si podle obžaloby opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Směnka má svůj původ v roce 2002, kdy prý peníze Vařekovi půjčil muž, který žil jako bezdomovec v Praze. Směnka pak prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který je druhým obžalovaným v této kauze. Soud upustil od jeho potrestání, protože dostal mnohem vyšší trest v jiné kauze, než mu hrozil nyní.

BRAND24

Obžaloba měla původně i druhou část, podle které si Jirounek v letech 2009 a 2010 půjčil od Vařeky přes 96 milionů korun. Při půjčování peněz ale podle spisu věděl, že dluh nevrátí do slíbené lhůty a peníze utratil pro vlastní potřebu. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf petrochemické firmy byl v této části pravomocně zproštěn obžaloby v loňském roce.

Jirounek figuruje i v dalších případech. Jeden z nich se před pražským městským soudem týká údajného vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, kde figuruje s obchodním partnerem Michalem Urbánkem, lobbistou Ivo Rittigem a dalšími. Další kauza se týká údajného úvěrového podvodu, za který jej soud nepravomocně poslal na pět let do vězení. Odvolací soud však tento verdikt zrušil a justice bude muset případ znovu projednat. Jirounek v minulosti odmítl obvinění i v těchto kauzách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).