Menu Zavřít

Šéf dozorčí rady DPP Nouza: Vždy připraven pomoci státu

24. 8. 2012
Autor: Euro Martin Pinkas

Jeho jméno až do odvolání předsedy představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy Vladimíra Liche neznali ani mnozí Pražané, které reprezentuje v zastupitelstvu. Dobře připravený puč proti primátorovu favoritovi Lichemu od předsedy dozorčí rady DPP Jiřího Nouzy není zdaleka jediným významným zářezem, který předvedl.

Ještě před státním angažmá na ministerstvech působil pražský ekonom v několika firmách. „Během profesionální praxe v soukromé sféře jsem se zabýval řízením společnosti, obchodní politikou společnosti a krizovým řízením společnosti přibližně do roku 2001,“ tvrdil v dresu TOP 09 před pražskými volbami v roce 2010. „Přibližně“ například znamená, že stále vlastní firmu A. I. S. A. Food se společníkem Pavlem Kopačkou, který se později „proslavil“ s firmou Crowsnest jako dodavatel kritizovaného systému SMS jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle současného předsedy dozorčí rady téhož podniku Nouzy jde o pouhé nedopatření.

Na začátku milénia začala jeho velkolepá jízda státní správou, především z vůle KDU-ČSL. Po rezortu financí se předvedl v dopravě jako ředitel odboru pozemních komunikací, pod kterého například spadala i příprava mýtného tendru. Byl to on, kdo později ve výběrové komisi také hlasoval pro vyřazení všech konkurentů rakouského Kapsche. Například italské Autostrade za malichernost, že místo certifikátu o ochraně zdraví při práci dala jen čestné prohlášení. Tehdy ještě prohlašoval, že mýtné může vydělávat až 20 miliard ročně. Podle jarního nálezu NKÚ však mýtné vydělalo tuto částku až za čtyři roky a na nákladech tratilo přes 17 miliard. Nouza též pro ministra ještě připravil známý dodatek smlouvy s Kapschem, který se později ukázal v mnohém výhodný jen pro dodavatele.


Čtěte také:

Příští šéf DPP nebude Svobodův člověk

Exšéf DPP Dvořák zažaloval ředitele Transparency International

BRAND24


Za to už ale nemohl být popotahován, neboť odešel do Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Když i odtamtud odešel, rozhodl se státu pomáhat alespoň jako předseda představenstva stavební firmy Zevyp. Jen co se v roce 2009 ujal šéfování představenstva této firmy, Zevyp vyhrál u Nouzova bývalého zaměstnavatele ŘSD tři veřejné zakázky. Vždy formou vyjednávání s výzvou k účasti v soutěži.

Nakonec aktivně vstoupil do politiky, protože prý od voleb v roce 2006 sledoval s obavami vývoj v naší zemi a zejména v Praze. Vybral si TOP 09 „s cílem něco změnit, protože míra arogance a přezíravosti přesáhla míru snesitelnosti“. Za TOP 09 usedl do zastupitelstva, stal se předsedou dopravního výboru a v roce 2011 pronikl do dozorčí rady DPP. Tu začal o rok později i šéfovat a nyní ukázal svaly. A vyšlo mu to. Na hlavu porazil primátora a jeho „protikorupčního“ generálního ředitele DPP Liche. Pražská TOP 09 mu vše drtivou většinou odsouhlasila a s podporou přispěchal i Nouzův letitý známý Miroslav Kalousek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).