Menu Zavřít

Sedmimiliardový zisk

25. 6. 2010
Autor: Euro.cz

PPF Group

Finanční a investiční skupina PPF Group v roce 2009 vydělala 271 milionů eur (zhruba sedm miliard korun). O rok dříve sice vykázala zisk 2,49 miliardy korun, jenže čísla tehdy výrazně poskočila díky prodeji části České pojišťovny italské skupině Generali.
Pětiprocentní akcionář Jiří Šmejc uvedl, že skupina je mnohem lépe diverzifikovaná než v minulosti a není už závislá na financování z prodeje svých aktiv. „Jsme schopni se financovat z vlastní činnosti,“ poznamenal Šmejc. Podle něj se skupině podařilo úspěšně proplout finanční krizí. Důvodem je mimo jiné fakt, že včas rozjela úsporná a velmi tvrdá opatření. Celková aktiva skupiny aktuálně dosahují necelých jedenácti miliard eur a většina byznysu spadá do Ruska.
Skupina, která patří do impéria finančníka Petra Kellnera, hodlá své aktivity významně rozvíjet. Například poskytovatele spotřebitelských úvěrů na ruském trhu – společnost Home Credit and Finance Bank (HCFB) – čeká posun k retailové bance. Zaměří se především na prodej jednoduchých a ziskových produktů. Loni ovládla HCFB necelou třetinu ruského trhu a vykázala rekordní čistý zisk 117 milionů eur. Důvodem je mimo jiné to, že přestala prodávat dlouhodobé půjčky - stopla například hypotéky či úvěry na auta - a orientuje se na poskytování výhradně krátkodobého financování.
Ziskovost by mohl v následujících letech posílit i podnik Eldorado, největší prodejce elektroniky na ruském trhu. Firma se zařadila do portfolia PPF Group loni. Tehdy ale byla v žalostném stavu a podle Šmejce, který se ujal role krizového manažera, do ní PPF musela napumpovat více než tři čtvrtě miliardy dolarů. Už letos by se prý měla dostat do provozního zisku.
Šmejc nevyloučil ani nové akvizice. Zmínil v této souvislosti ruský pojistný trh či vstup na polský trh spotřebitelského financování. V případě, že se naskytne atraktivní příležitost, má prý PPF Group k dispozici až 900 milionů eur, uvedl Šmejc.
Společnost je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Nezaměřuje se ale pouze na bankovnictví a pojišťovnictví, investovala i do nalezišť drahých kovů. Výsledkem je dvacetiprocentní podíl v ruské těžební společnosti Polymetal, která se soustředí na stříbro i zlato. Pod vedením PPF se Polymetal po dvou letech ztrát dostala do zisku. Skupina se zaměřuje i na zdravotnictví nebo energetiku. V České republice vlastní dvě nemocnice a pět poliklinik. EP Holding, ve kterém drží čtyřicetiprocentní kontrolní podíl, patří v Česku k nejvýznamnějším hráčům na poli energetiky. Vlastní kapitál celé skupiny PPF se nyní dostal na úroveň čtyř miliard eur, což je dvojnásobek stavu před dvěma lety.

BRAND24

BOX
Diverzifikace oborů
Co všechno PPF Group ovládá
Home Credit*100%
PPF Healthcare*100%
PPF Real Estate*100%
PPF Banka*92,96%
Nomos Bank*29,92%
Generali PPF Holding*49%
Polymetal*19,58%
EP Holding*40%
Eldorado*50% + 1 akcie
PPF Partners*72,5%
Pramen: PPF Group

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).