Menu Zavřít

Se svým světlem se do řetězců nedostanu

14. 6. 2004
Autor: Euro.cz

VÝROBCE SVÍTILEN JIŘÍ NOVOTNÝSpeleolog a živnostník Jiří Novotný z Prahy prodává světlo. Svoji zálibu v objevování podzemních prostor spojil s byznysem už před lety, ale dodnes to s podnikáním nemá lehké.

VÝROBCE SVÍTILEN JIŘÍ NOVOTNÝ

Speleolog a živnostník Jiří Novotný z Prahy prodává světlo. Svoji zálibu v objevování podzemních prostor spojil s byznysem už před lety, ale dodnes to s podnikáním nemá lehké.

Na začátku devadesátých let minulého století se chytil na trhu se sportovním vybavením a prodával pod svojí značkou JINOLI především čelové svítilny do jeskyň, na sport a na výlety. Později rozšířil sortiment o svítilny na profesionální využití, například do garáží a dílen. Vždy byl aspoň o polovinu levnější než značkoví výrobci. Proto od něho dlouho nakupovalo velké množství drobných obchodníků. Po jejich spojení do větších obchodních řetězců se podnikání Jiřího Novotného začalo komplikovat.

* Jak vás napadlo podnikat zrovna s lampičkami?

Celý život chodím po horách a lezu do jeskyní. Vím, že bez čelovky to dost dobře nejde. Za totality použitelné čelové lampy prakticky neexistovaly, a tak jsem je začal doma na koleně vyrábět pro sebe a pro své kamarády. Jsem drobný živnostník a úroveň mého podnikání odpovídá mým schopnostem. Proto je zřejmě příliš časově náročné a poněkud málo efektivní.

* Co vám dělá největší starosti?

Na začátku bylo pro mne nejtěžší zvládnout úřednické a legislativní záležitosti, jsem technik a ne právník. Nyní je největším problémem masové zavírání samostatných obchodů a jejich zapojování do řetězců s vlastními distribučními cestami. V nich je jen málo prostoru pro dodavatele jako jsem já.

* Jakým způsobem tedy prodáváte své zboží?

Téměř jediným distribučním kanálem je pro mě dnes internetová stránka . Příležitostně prodávám i na specializovaných akcích jako je Speleofó-rum nebo Mezinárodní festival horolezeckých filmů.

* V čem může vaše malá firma konkurovat ostatní nabídce?

Využívám své odborné znalosti, radím zákazníkům v jednoduchých i speciálních případech, individuálně upravuji své zboží a nabízím všechny možné doplňky. Samozřejmostí je spolehlivost a servis. Především však stavím na rozumných cenách.

* Dokážete se s cenou dostat tak nízko jako obchodní řetězce?

Není to lehké, protože nadnárodní řetězce často prodávají jednorázově v různých akcích podobné zboží jako já, ale pod cenou. Každému, kdo na to poukazuje, můžu pouze poradit, ať si to zboží zkusí koupit. Nyní už téměř všechny výrobky pocházejí z Asie, řetězce si tam mohou vybrat a pak už stačí jen najít vhodného dovozce. Někdy je nutné ještě provést nezbytné úpravy, například na přání zákazníka dodat vodotěsné nebo prachotěsné součástky. Konkurencí jsou i tržiště, kde lze kupovat laciné věci bez záruky. Nelíbí se mi to, ale je na každém, aby zvolil jaké zboží je pro něj lepší.

* Kde svítilny vyrábíte?

Sklad i výrobu mám doma, v běžném bytě v centru Prahy. Je to velmi problematické a na mezi prostorové únosnosti.

BRAND24

* Využíval jste někdy pomoc státu nebo banky? Úvěry, programy na pomoc podnikatelům…

Do začátku mi stačila půjčka ze soukromých zdrojů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).