Menu Zavřít

Sázka na domácí výrobky. Aeroflot si objednal dalších 100 ruských Suchojů

11. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Největší ruská letecká společnost Aeroflot podepsala dohodu o koupi dalších 100 letadel Superjet 100 ruského výrobce Suchoj. Hodnotu kontraktu firmy nezveřejnily. Aeroflot však uvedl, že je to největší dohoda v jeho moderní historii. Podle listu Vedomosti by hodnota kontraktu mohla činit více než tři miliardy dolarů (66,3 miliardy korun).

Koupě nových letadel je v souladu s novou strategií Aeroflotu, v rámci které se chce dopravce zaměřit na regionální trasy. Do roku 2023 plánuje představit nové regionální trasy a základny a zvýšit podíl ruských letadel ve flotile.

Firmu Aeroflot má pod kontrolou stát. V současnosti společnost provozuje 49 letadel SSJ 100 a v nejbližší budoucnosti má obdržet ještě jedno toto letadlo. Na konci června měla společnost, která létá již 95 let, ve své flotile 350 letadel, převážně úzkotrupá letadla evropského výrobce Airbus. V letošním roce Aeroflot podepsal i dohodu o leasingu 50 letadel MS-21 vyrobených v Rusku. Hodnota kontraktu činí pět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Letadla SSJ 100 jsou vhodná na krátké až střední lety, jejich dolet činí 4500 kilometrů. První komerční let uskutečnilo letadlo v červnu 2011. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) udělila těmto letadlům certifikaci v únoru 2012.

Superjet je konkurentem letadel brazilské společnosti Embraer a kanadské Bombardier. Letadlo bylo vyvinuto ve spolupráci s italským výrobcem letecké a vojenské techniky Finmeccanica a je prvním letadlem pro osobní dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovětského svazu.

BRAND24

Zmeškali jste navazující let? Čtěte, na co všechno máte nárok

Cestující na letišti Václava Havla v Praze

Přečtěte si také:

Budete žádat o odškodné za zpožděný let? Přečtěte si postup krok za krokem

Jak získat odškodné za ztracené či poškozené zavazadlo

Zbořte vzdušné hranice, říká nový šéf evropského nebe Jan Klas

Útok na peněženky. Ryanair omezí komfort cestujících a zpřísní kontroly zavazadel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).