Menu Zavřít

Sazka dává tajně do zástavy veškerý svůj majetek

8. 3. 2011
Autor: profit

Představenstvo společnosti Sazka uzavírá tajné smlouvy se společností Gladiolus, za kterou údajně stojí E-Invest a Penta. Na základě těchto smluv chce Sazka poskytnout do zástavy veškerý svůj majetek, slibuje nadpoloviční většinu svých akcií a vzdává se vlivu na řízení společnosti.

Foto: Profimedia

Schválení uzavření takových smluv potvrzuje soudu místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek. Vyplývá to z informací uveřejněných v insolvenčním rejstříku. Obavy společnosti KKCG SF se naplnily, a proto dnes opětovně vyzvala soud k vydání předběžného opatření, kterým zabrání takovému jednání a ochrání zájmy všech věřitelů Sazky.

Společnost KKCG Structured Finance, která je člen finanční a investiční skupiny KKCG, dnes opětovně navrhla Městskému soudu v Praze vydat předběžné opatření, kterým společnosti Sazka uloží, aby některé své kroky činil pouze s předchozím písemným souhlasem předběžného insolvenčního správce.

Důvodem k tomuto kroku jsou aktuální informace o rozhodnutích představenstva Sazky. To na pátečním tajném jednání, i přes nesouhlas některých členů představenstva, schválilo uzavření dvou smluv se společností Gladiolus. Na základě jedné má Sazka čerpat úvěr ve výši 2,5 miliard korun. K zajištění tohoto úvěru se Sazka zavazuje poskytnout veškeré své nemovitosti, majetkové podíly ve všech společnostech, dokonce i své logo a slibuje 51 % svých akcií. Sazka se úvěr 2,5 miliardy korun zavazuje splatit už v březnu 2012, tedy v mimořádně krátkém termínu jednoho roku.

Ve druhé, představenstvem Sazky schválené smlouvě o spolupráci se společností Gladiolus, se zavazuje zřídit řídící výbor, ve kterém bude mít Gladiolus většinu zástupců. Tento výbor bude udílet pokyny představenstvu Sazky, které se týkají řízení firmy. Řízení se pokyny řídícího výboru je dokonce vynucováno hrozbou smluvní pokuty přesahující 300 milionů korun. Touto smlouvou se ve své podstatě představenstvo, jako statutární orgán, dobrovolně vzdává možnosti ovlivňovat řízení Sazky.

BRAND24

Jak vyplývá z Insolvenčního rejstříku, o schválení obou smluv informoval předběžného insolvenčního správce přímo místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek.

Jiří Radoch, výkonný ředitel skupiny KKCG zdůrazňuje: „Z informací uveřejněných v insolvenčním rejstříku jasně vyplývá, že představenstvo Sazky, i přes nesouhlas některých členů a bez vědomí předběžného insolvenčního správce, podniká kroky, které jsou v naprostém rozporu s prohlášeními, které Sazka poskytuje soudu i veřejnosti. Jak jinak si vysvětlit, že ještě ani nezačalo nezávislé posuzování nabídek potenciálních investorů a současně jsou se společností, kterou jeden z investorů ovládá, uzavírány jednostranně výhodné smlouvy.“ A dodává: „Jsme přesvědčeni, že takové jednání je v jasném rozporu s insolvenčním zákonem a poškozuje veškeré věřitele Sazky. Naše obavy uvedené v prvním návrhu na předběžné opatření se jednoznačně naplnily. Věříme, že soud bude jednat rychle a předběžným opatřením takovému jednání zabrání!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).