Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Nezaměstnanost je nízká, poptávka po personalistech vysoká

Nezaměstnanost v ČR se už spoustu měsíců drží na minimu. Od roku 2014 s občasnými výkyvy…

Oslavy výročí vzniku ČSR potrvají celý měsíc od 28. září

Národní oslavy 100 let Československa začnou 28. září znovuspuštěním staroměstského…

Průlom v pohledu na alternativní medicínu

Informace o předání petice na podporu biotroniky do Poslanecké sněmovny a Senátu…

Sázejte spíše na jakost, radí odborníci

05. září 2005, 00:00 - PETR HAVEL
05. září 2005, 00:00

CENY NEJSOU VŠECHNO V rámci Evropské unie nelze označovat tuzemské potraviny generálně za levné. Také důraz na nízkou cenu může potravinářské výrobky částečně degradovat. Vezmeme-li váhu potravin ve spotřebním koši, tedy kolik korun ze stokoruny vydají tuzemské domácnosti za potraviny a nápoje, jsou potraviny v Česku oproti Unii vlastně drahé.

CENY NEJSOU VŠECHNO V rámci Evropské unie nelze označovat tuzemské potraviny generálně za levné. Také důraz na nízkou cenu může potravinářské výrobky částečně degradovat.

Vezmeme-li váhu potravin ve spotřebním koši, tedy kolik korun ze stokoruny vydají tuzemské domácnosti za potraviny a nápoje, jsou potraviny v Česku oproti Unii vlastně drahé. Podle statistik Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky (VÚZE) vydají u nás spotřebitelé za potraviny zhruba o pět procent více z celkových výdajů, než činí průměr Unie. A to se v posledních letech podíl výdajů za potraviny v Česku výrazně snížil.

Na druhou stranu je skutečností, že váha základních výdajů domácností je u nás oproti původní evropské patnáctce deformovaná. V Evropě, ale i v jiných vyspělých teritoriích, jsou totiž oproti Česku výrazně vyšší náklady na bydlení a obecně na veškeré akce spojené s nemovitostmi, jako je třeba pronájem či prodej půdy. Deformace spotřebního koše u nás je přitom způsobena přetrvávající regulací nájmů, až na výjimky neexistencí trhu s byty a jen pomalým rozvojem trhu s půdou. Za takové situace jsou tedy díky vysokým výdajům potraviny v Česku opticky drahé, nicméně jde o porovnávání neporovnatelného.

CENY JEN SROVNATELNÉ

Podle náměstka ředitele VÚZE Tomáše Douchy přitom nedosahuje růst cen potravin v Česku dlouhodobě ani úrovně inflace. „To je způsobeno především velkou konkurencí na trhu obchodních řetězců, která je natolik ostrá, že se obchodníci neodváží zaútočit zvýšením cen na spotřebitele. Poměrně nízké ceny potravin tak sanují především jejich výrobci, rozhodně ne spotřebitel, a zřejmě to tak ještě nějakou dobu zůstane,“ domnívá se Doucha.

To na první pohled vypadá, jako by prostor pro růst cen potravin v Česku alespoň v budoucnosti existoval. Jenže není to pravda. Podle ředitele Potravinářské komory ČR (PK) Miroslava Koberny jsou sice v současné době v řadě evropských zemí ceny potravin ještě vyšší, ale ne zásadně. „Já tvrdím, že pokud vím kde, tak jsem dnes schopen nakoupit v jednotlivých zemích Unie potraviny za ceny srovnatelné s cenami v Česku. My sice říkáme, že máme levné české potraviny, ale my nemáme levné potraviny, myje máme cenově srovnatelné, což je bohužel nevýhodné v případě dovozů produkce z Polska i odjinud,“ konstatuje Koberna.

Ve hře je také takzvaná koupěschopná poptávka. Spotřebitel v Anglii nebo třeba v Německu sice kupuje v absolutních číslech o něco dražší potraviny, jenže jeho příjem je oproti českému spotřebiteli násobně vyšší. I z tohoto pohledu jsou tedy tuzemské potraviny drahé.

LEVNÉ = HORŠÍ ČI ŠPATNÉ

Přestože domácí spotřebitelé se při rozhodování ve výběru potravin řídí především cenou, byla by sázka na prezentaci domácí potravinářské produkce jako na levné potraviny podle potravinářů, ekonomů i některých politiků zásadní chybou. Výzkumy veřejného mínění ostatně prokazují, že příliš levné potraviny vzbuzují v řadě spotřebitelů často oprávněná podezření z jejich horší kvality.

I proto spatřila světlo světa v roce 2003 vyhláška, která stanovuje u uzenářských výrobků závazné podíly surovin proto, aby mohl výrobek nést určitý název (třeba známý špekáček), který je pro spotřebitele garancí kvalitativního standardu. Jakákoli potravina se totiž dnes dá vyrobit prakticky z čehokoli - v uzeninách tak například vůbec nemusí být maso a podobně.


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
S čím při změně zdravotní pojišťovny nepočítejte?
Nejste alergičtí na jídlo?
V pátek je svátek! Obchody zůstanou zavřené
Jak vypadají SPZ na autech v Evropě?
Platíte víc za vlak kvůli slevě pro studenty a důchodce?
Auta
Fotogalerie: V Hannoveru se ukázala také historie…
Peugeot má nový hybrid. Nabídne až 300 koní a prodávat se začne příští rok
Elektrická ofenzíva koncernu VW: Audi nabídne svůj Taycan a Porsche končí s dieselem
Ford Ranger Double Cab 3.2 TDCi vs. Toyota Land Cruiser 5dv. 2.8 d-4d AT: Rám proti rámu
Galerie fotek, které se do AMS nevešly: od Fabie po Volvo V60
Technologie
Je vám během cestování špatně? Česká aplikace KineStop by měla pomoci
Když se přihlásíte k účtu Google na webu, dojde k přihlášení i ve Chromu
Českem se prohnal vyděračský spam. Máme vaše intimní video, tvrdí
Sony následuje Microsoft. Na PlayStationu nabídne stovky her za předplatné
Samsung prý sníží výrobu operačních pamětí, aby jejich ceny zůstaly vysoké
Hry pro příležitostné hráče