Menu Zavřít

Satelity za dvě miliardy

14. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Skylink

BRAND24

Nedávná akvizice největšího českého poskytovatele satelitní televize, operátora Skylink, ze strany majitele konkurenční platformy CS Link více než dvojnásobně překročila původně odhadovanou hodnotu transakce. Z důvěryhodných informací týdeníku Euro totiž vyplývá, že dosavadní majitel Skylinku, finanční skupina J&T, prodal tuto česko-slovenskou satelitní platformu za 82 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun. Na začátku prázdnin, kdy se o prodeji Skylinku začalo hovořit, se přitom spekulovalo o ceně kolem jedné miliardy. „Lucemburská společnost M7 Group, majitel CS Linku, projevila o Skylink enormní zájem. Výše nabídnuté ceny, která je z části vázána na splnění některých dodatečných podmínek, překvapila i manažery J&T. Nepředpokládali, že by za Skylink mohli inkasovat dvě miliardy,“ řekl týdeníku Euro zdroj obeznámený se situací.
Skylink je největším lokálním poskytovatelem placeného televizního signálu prostřednictvím satelitu. V Česku a na Slovensku má operátor více než 1,5 milionu zákazníků – v tuzemsku platformu provozuje ostravská společnost TradeTec, na Slovensku firma Skylink. Největším tuzemským konkurentem dosud byla satelitní televize CS Link, která spadá pod společnost Media Vision a má asi 600 tisíc zákazníků. I ta nedávno změnila majitele. Na začátku letošního roku ji od podnikatele Ivana Zacha, který je mimo jiné spolumajitelem TV Prima, koupila lucemburská společnost M7 Group. Kromě Česka a Slovenska působí v televizní branži v Rakousku, Francii a především v zemích Beneluxu.
O tom, zda nový vlastník spojí Skylink a CS Link do jedné firmy i vysílací platformy, nebylo dosud rozhodnuto. Internetový server DigiZone.cz v této souvislosti uvedl, že si společnost nechává otevřená vrátka pro obě varianty, tedy propojení, ale i pokračování současného stavu. Kromě těchto dvou platforem provozuje v Česku satelitní televizní vysílání mobilní operátor T-Mobile, společnost UPC Direct a rumunská platforma Digi TV.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).