Menu Zavřít

Sašův nový problém

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Po aféře ProMoPro se na Alexandra Vondru valí další potíže. Jmenování šéfů státního podniku LOM Praha se nelíbí tamním zaměstnancům

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jako by symbolizoval celou vládu Petra Nečase: s nadsázkou lze říci, že ukořistěného postu se nevzdá, dokud ho neodvedou v klepetech. Neodstoupil kvůli korupční aféře ProMoPro spojené s českým předsednictvím Evropské unii, přestože tři z jeho podřízených obvinila policie (z celkem dvanácti lidí) a Vondra za předsednictví zodpovídal. Bez většího vzrušení přechází i fakt, že na něj podávají trestní oznámení jeho podřízení. Konkrétně zaměstnanci státního podniku LOM Praha, kteří jsou přesvědčeni, že jde ministr na ruku zbrojařské firmě spojované s kontroverzním zbrojařem z éry Stanislava Grosse Pavlem Muselou.
Vondrovým podřízeným se nelíbí, že ředitelem společnosti jmenoval 1. března bez výběrového řízení Romana Planičku, bývalého člena dozorčí rady konkurenční firmy Pamco, kterou až do října roku 2008 Musela ovládal (viz Co je Pamco a kdo byl Pavel Musela). Výkonným ředitelem se pak stal Pavel Beran z poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers, další člověk spojovaný s Muselou.
„Pracovníci odboru hospodářské kriminality z krajského ředitelství policie hlavního města Prahy se zabývali v průběhu března anonymním podáním zaměstnanců Leteckých opraven Malešice. V průběhu tohoto šetření nezjistili žádné skutečnosti, které by je opravňovaly k zahájení úkonů trestního řízení,“ sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Podle informací týdeníku Euro nicméně oznámení vzali vážně na státním zastupitelství a na případu hodlají pokračovat.
Vondra tvrdí, že o trestním oznámení nevěděl. Nových manažerů se však zastává. „Roman Planička byl vybrán z pěti kandidátů, odborníků v oblasti leteckého průmyslu. Byl vytipován ministerstvem obrany a přímo osloven vzhledem k předchozímu úspěšnému provedení restrukturalizace leteckých výrobních a opravárenských společností. Tuto zkušenost v České republice má minimum manažerů,“ vysvětluje svoji volbu Alexandr Vondra. „Pan Beran byl taktéž vytipován a osloven Ministerstvem obrany ČR. Jedná se o jednoho z nejzkušenějších odborníků na oblast restrukturalizací průmyslových společností. Je velkým úspěchem, že přední odborníci mezinárodních firem se uvolili věnovat svoje zkušenosti a schopnosti České republice,“ dodal Vondra.

Příliš mnoho Pamca

Výhrady vůči Planičkovi se týkají především jeho spojení se společností Pamco. Nejenže byl letos do 29. února členem její dozorčí rady, navíc je členem představenstva podniku Aircraft Industries (někdejší LET Kunovice), v níž patří 51 procent akcií ruskému oligarchovi Iskanderovi Machmudovovi a jeho těžařskému holdingu UGMK a zbylých 49 procent opět Pamcu.
LOM Praha je totiž v oblasti oprav letounů, oprav leteckých motorů a přístrojů, leteckého výcviku a obchodu s náhradními díly k vojenské technice přímým konkurentem firem Pamco i Aircraft Industries. Dosazení jejich dosavadního klíčového manažera do státního podniku může zmiňovaným soukromým společnostem umožnit přístup k citlivým obchodním informacím. „To jsou čisté a nepravdivé spekulace a mohu se domnívat, že pocházejí od jiných firem, které se snažily a snaží LOM z trhu vytěsnit. Vnímám to jako reakci na moje probíhající kroky vedoucí k vyčištění nepřehledné změti různých zastoupení LOM na zahraničních trzích,“ sdělil týdeníku Euro Roman Planička.
A svoji dosavadní roli ve firmě Pamco vysvětluje: „Ve společnosti Pamco jsem byl primárně zodpovědný za přípravu akvizice konkurzní podstaty Leteckých závodů Kunovice, kterou jsem následně realizoval, a kromě toho jsem se věnoval zahraničnímu obchodu s leteckým materiálem. Nikdy jsem nepřišel do styku s obchodními případy ,Pozemní divize‘ společnosti Pamco, mezi které patřil i nákup vozidel Pandur. Nikdy jsem nebyl ani nejsem jakkoli majetkově spojen nejen se společností Pamco, ale ani s žádnou jinou společností,“ podotýká Planička.
Ministerstvo obrany osoba Romana Planičky nezneklidňuje. „Pan Planička není zástupcem Aircraft Industries, ze všech svých funkcí rezignoval. Aircraft Industries navíc není přímým konkurentem LOM, neboť podniká v jiném sektoru letecké výroby (neprovádí opravy vrtulníkové techniky),“ uvedl generální sekretář Jan Vylita, který přišel na ministerstvo také bez výběrového řízení z PricewaterhouseCoopers.

Nezveřejněný audit

Vondrova náklonnost k současným či bývalým zaměstnancům společnosti Pamco může mít hlubší kořeny a pojítkem se zdá být nákup obrněných transportérů Pandur. Muselova firma v podezřelém výběrovém řízení úspěšně hájila zájmy rakouské společnosti Steyr patřící americkému koncernu General Dynamics. A podle informací týdeníku Euro se Pavel Musela na jednáních přímo podílel. Ve vládě se o uzavření kontraktu s Rakušany snažil právě její tehdejší místopředseda Alexandr Vondra, jak tvrdil před časem deníku Právo bývalý premiér Mirek Topolánek.
Poradcem, který výběr transportérů Pandur ministerstvu obrany posvětil, pak byla „překvapivě“ firma PricewaterhouseCoopers. „Právě tato společnost vydala v rozporu s právními názory odborníků z ministerstva doporučení smlouvu se společností Steyr podepsat. Tím zajistila společnosti Steyr, respektive General Dynamics, mnohamiliardový kontrakt, na němž měla společnost Pamco královsky profitovat,“ píše se v trestním oznámení zaměstnanců LOM Praha, které má týdeník Euro k dispozici.
Situace v LOM Praha je nicméně už delší dobu nepřehledná a současné dění představuje jen další pokračování vleklého sporu. Na jedné straně stojí ministerstvo obrany, na druhé zaměstnanci. Před rokem generální sekretář ministra obrany Jan Vylita poslal do podniku privátní auditorskou firmu, přičemž několikamilionový audit zadal společnosti KPMG bez výběrového řízení. Vylita obhajoval krok tím, že je firma na dně s provozním kapitálem. Naopak ředitel LOM Praha Jindřich Ploch tvrdil, že k auditu neexistuje sebemenší důvod. V listopadu nicméně Ploch odvolal ředitele úseku pro obchod a logistiku Zdeňka Motyčku a ředitele úseku pro správu a personalistiku Petra Malého. V lednu pak rezignoval sám.
Zaměstnanci v trestním oznámení naopak tvrdí: „Jan Vylita je policií prověřován kvůli podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s protizákonným zadáním auditu na náš podnik v roce 2011 za částku deset milionů korun. Nezbytnost provedení auditu se neprokázala a s odstupem času se naopak ukazuje, že jeho úkolem bylo snížit cenu našeho podniku formou účelové skandalizace tak, aby mohl být privatizován nebo restrukturalizován se stejným cílem – prodejem podniku, jeho přemístěním a prodejem lukrativních pozemků.“
Audit byl hotov koncem minulého roku a údajně potvrdil podezření o zadávání nevýhodných zakázek. Jeho výsledky však ministerstvo obrany nezveřejnilo. „Na základě auditu bylo podáno trestní oznámení v několika případech podezření ze zpronevěr. Audit není možné poskytnout, neb je součástí trestního spisu,“ prohlašuje Vylita.

CONTENT24

Co je Pamco a kdo byl Pavel Musela?

Pavel Musela nastoupil v roce 1983 jako referent do zbrojařské společnosti Omnipol a působil v jejích službách mimo jiné v Alžírsku a Libyi. Ve druhé polovině devadesátých let se stal ředitelem Omnipolu. V roce 2000 pak založil společnost Pamco Int. (Pavel Musela Company), která se zabývala obchodem s leteckými komponenty a zbraněmi. Od června 2008 do ledna 2009 působil jako předseda představenstva společnosti Aircraft Industries. Musela byl blízkým spolupracovníkem někdejšího předsedy ČSSD a premiéra Stanislava Grosse. Údajně sponzoroval i některé volební kampaně ČSSD a dlouhodobě válčil o kontrolu nad českým zbrojním průmyslem s jiným obchodníkem se zbraněmi, Richardem Hávou.
V říjnu 2008 byl Pavel Musela nalezen v lese na Uherskohradišťsku s vážnými zraněními poté, co si vyrazil na lov s přítelem Lubošem Novotným. Novotný byl obžalován z pokusu o vraždu, soud jej však pro nedostatek důkazů obžaloby zprostil. Musela je dodnes nesvéprávný. Podle Karla Musely měli pokus o vraždu na svědomí bratrovi společníci z firem Pamco a Aircraft Industries Pavel Vach a Petr Veselý, které loni v listopadu zastřelil. Poté zbraň obrátil proti sobě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).