Menu Zavřít

Šašek provokuje: Smrt neporazíš. Ale doktorům vydělat můžeš

9. 4. 2015
Autor: Profimedia.cz

Pražáci na zdraví kašlou nejvíce z celé republiky, naopak Olomoučáky a Ústecké je třeba pochválit, protože o sebe pečují. To je interpretace průzkumu VZP o přístupu obyvatel k preventivním prohlídkám. Data hovoří jasně – v Praze se na tyto prohlídky nechodí, v Ústí a Olomouci ano. Šašek by rád přidal další výklady, které z dat VZP plynou, jen nezazněly.

Například lze napsat, že zatímco v Praze žijí aktivní lidé, kteří téměř stále makají a nemají čas si zajít pokecat s doktorem, ve zmíněných regionech naopak žije nejvíce hypochondrů z republiky. Ale trochu to zjemněme. Šašek se domnívá, že lidské tělo je mezi dvacátým a zhruba padesátým rokem věku na absolutním vrcholu. Značná část lidí v této věkové kategorii žije právě v Praze.

V daném období nedává smysl na preventivní prohlídky chodit, jen je třeba hasit akutní problémy, popřípadě soustavně léčit již propuknuvší choroby. Všechno ostatní je bolístkování a strach o vlastní bezpečí, což samozřejmě velmi dobře přiživují všichni prodejci zdraví počínaje doktory a konče třeba výrobci populárních doplňků stravy.

A ještě jinak. V Ústí a Olomouci patrně žijí lidé nejsnáze ovlivnitelní reklamou a externě sdělovanými pravdami obecně. Jistě, preventivní prohlídky představují mimořádný kšeft pro naše socialistické zdravotnictví. Šašek kdysi absolvoval jedno takové obligátní kolečko, na jehož konci mu lékař sdělil, že je zdráv. „A přijďte se ukázat za čtvrt roku,“ zaslechl na odchodu. Průzkumem nadefinovaný Olomoučan a Ústečan by přišel za měsíc. Šašek se v ordinaci už neukázal, protože za něj si tenhle doktor svoje bodíky prostě připisovat nebude.

BRAND24

Shrňme si to. Preventivní prohlídky jsou další formou matení lidiček, že neumřou. Věří, že stačí být průměrně chytrý, pracovat a platit daně, nekrást (moc) a chodit na preventivní prohlídky. Pokud tak činí, smrt je nespravedlivým trestem. Naopak kdo tak nečiní, ten si za smrt vlastně tak nějak může. Také se vám tato logika zdá zvrácená? No, moc vás není.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).