Menu Zavřít

Šašek provokuje: Prohibice – dokonalá šance pro nové nápady

20. 9. 2012
Autor: Profimedia.cz

Mnozí asi smutní, ale společenští glosátoři by měli být z aktuální částečné prohibice radostí doslova u vytržení. Tolik projevů kreativity, která se vzepjala v obyvatelích Česka od pátečního večera, nelze srovnat snad vůbec s ničím v posledních letech.

Nejméně tvořiví lidé neustále opakují, že za všechno může stát. Jako by stát pobíhal po ulicích, přepadal nebohé občany a lil do nich litry pančovaného chlastu. Asi to někoho překvapí, ale takto svět skutečně nefunguje (byť tuto představu musela mít na svědomí velmi kreativní mysl). A stejně jako si každý může za napopáté vyplavený dům při povodních, i na otravě metylalkoholem každý nese částečnou vinu (jen pro jistotu: k abstinentovi mám skutečně daleko).

Mnohem nápaditěji se s dnešní situací perou například bary. Jejich provozovatelé briskně přispěchali s řešeními, jak nepřijít o zákazníky, vymýšlejí nové drinky s nižším obsahem alkoholu (například mojito s martini označené za James Bond Mojito).

Počty vtipů, anekdot a průpovídek o aktuální prohibici již převyšují ty adresované Davidu Rathovi, a přiznejme si, že jsou skutečně humorné. Samozřejmě neméně invenční jsou různí lidé při snahách dostat alkohol do země, což je právě segment, jenž by s přibývajícími počty dní „na suchu“ výrazně rostl.

Skoro je až škoda, že takzvaná pravicová vláda zbytečně podléhá lobbingu a vlastní omezenosti a chce tuto krásnou dobu zkrátit na minimum. Ale krom neschopnosti dostat do státní kasy peníze jinak než z lidských hříchů může za tímto krokem být ještě něco jiného.


Čtěte také:

Šašek provokuje: Hloubka ostrosti

Šašek provokuje: Největší záhada nehody pana Janouška

Šašek provokuje: Naše poznávací značky

BRAND24


Musíme se vrátit do minulosti k americké prohibici ve dvacátých letech minulého století. Co ta dala světu? Přece klan Kennedyů. Možná si dnešní vládní strany sichrují prezidentské volby za třicet let, aby v nich náhodou nekandidovala nějaká skutečně silná osobnost. Do té doby to, zdá se, nehrozí.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).