Menu Zavřít

Šašek provokuje: Počítače jsou sice modernější, ale stejně pomalé jako před lety

13. 2. 2014
Autor: Profimedia.cz

Šašek na střední škole maturoval z programování. Musel k tomu využít tehdejší slušovický „zázrak“ s označením PMD 85. Již tehdy se ale těšil na jednu věc. Na to, jak se jednou z hučících, teplem a někdy i světlem zářících beden stanou moderní, bleskurychlé a levné mašinky. Přístroje, s nimiž bude mít člověk opravdový pocit sci-fi života ve 21. století. Leč šašek nabyl dojmu, že se tak nestalo.

Dobře, zásadně se změnila velikost a váha počítačů a notebooků. Má to více než 16 barev. Taky fajn. Má to CD a DVD. Super. Ale rychlost? Nic. Spuštění počítače trvá stále několik minut. Načítání jedné webové stránky zabere stejný čas jako před 15 lety otevřít tehdejší Seznam.cz s pouhými deseti adresáři na homepagi.

To je těmi antiviry, usoudil první šaškův kolega. Všechny připojené počítače totiž čas od času projede antivirový program, který zpomalí jejich rychlost na úroveň roku 1998. Program se ale nejraději spouští v pracovní době, kdy člověk většinou horečně a ve stresu pracuje na něčem neodkladném. Místo toho nenávistně sleduje hnusné zelené kolečko točící se vpravo dole, černou obrazovku nebo jen ze třetiny načtenou část webových stránek s poznámkou v horní liště „neodpovídá“.

Ne ne, to je samotnou technikou, říká jiný kolega. Na důkaz zapíná skříňový počítač. Jeho PC totiž při startu již léta vyluzuje hukot, při němž by se poštovní drony Amazonu strachy zaryly pět metrů pod zem i s nedoručeným balíkem.

Ale houby, míní jiný. Webové stránky jsou nyní prostě komplikované a náročné na data. I rychlé počítače je nyní načítají stejnou dobu jako ty jednoduché před lety. A lepší to s přibývajícími videosekvencemi a 3D projekcemi a kdo ví čím ještě jistě nebude, dodal. A šašek se tolik těšil. No nic. Alespoň mu při psaní tohoto textu uplynul čas nutný pro spuštění počítače a načtení stránek potřebných pro práci. Takže může konečně jít dělat něco užitečného a neodkladného.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Český národní sport se hraje hlavně v mikrolevelu

BRAND24

Šašek provokuje: Dvě dobré rady

Šašek provokuje: Prohry roku 2013

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).