Menu Zavřít

Šašek provokuje: Jedna snadno léčitelná rakovina

31. 3. 2016
Autor: Profimedia.cz

Především na českých vesnicích, ale také ve městech se rozmohl takový nešvar. A vzhledem k tomu, že se vrátily zlaté časy žurnalistiky, kdy se chválí státní návštěvy a tepe se do neškodných nešvarů, pojďme si taky trochu zatepat. Tím nešvarem jsou moderní jednopodlažní domy čtvercového půdorysu, které silně připomínají latinskoamerické haciendy.

Tyto odpudivé stavby začaly růst jako houby po dešti v posledních letech a jejich majitelům bylo zcela jedno, jestli to je v nějakém z podstaty otřesném satelitu nebo rovnou uprostřed vesnice.

Aby toho nebylo málo, majitelé se nebojí svou absenci vkusu korunovat tím, že své haciendičky opatří co možná nejkřiklavějším odstínem barev, jako je fialová či zelená.

Výsledek křičí, což nejspíš byl i původní záměr hrdých vlastníků. Ale místo křiku „podívejte se, já mám na barák“ tyto domy křičí „podívejte, jaký jsem idiot“. Na druhé straně si toho většina lidí ani nevšimne, protože těch haciendiček vyrostlo v poslední době tolik, že se málokdo podiví tak velkému počtu idiotů. Ale nejspíš jich tolik skutečně je.

A pokud zákaz nepomůže, snad si některá z nadnárodních firem tuto rakovinu přisvojí a vytvoří reklamní happening typu Pochod proti rakovině

Každopádně je to jev tak masivní, až jej lze označit za zhoubné bujení. Tedy rakovinu. A s tou je třeba podle aktuálního étosu bojovat. Ale jak bojovat?

To je jednoduché. Zkrátka tento typ budovy, jenž se nehodí do žádného prostředí v Česku, zakázat a firmy, které je nejspíš ve svých katalozích mají na prvním místě a za nejmíň peněz, za to perzekvovat.

Že to je proti svobodám, které jsme si vycinkali při sametové revoluci? Vzhledem k počtu svobod, o něž jsme se již od voleb 2010 a 2013 dobrovolně připravili, to je opravdu marginální. A pokud zákaz nepomůže, snad si některá z nadnárodních firem tuto rakovinu přisvojí a vytvoří reklamní happening typu Pochod proti rakovině.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte další Šaškovy provokace:

DT24

Šašek provokuje: To jsem ale opravdu nečekal

Šašek provokuje: Nebezpečně prázdný rok

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).