Menu Zavřít

Šašek provokuje: Hollywood a geopolitika

23. 10. 2014
Autor: Profimedia.cz

Geopolitické tanečky, kterých se náš milovaný Západ v posledních letech dopouští, nematou pouze tuzemské komentátory a veřejně exponované osobnosti, ale také mnohem důležitější instituci – Hollywood. Továrna na sny, která je už více než století důležitým tvůrcem naší reality, často mnohem vlivnější než všechna seriózní média, totiž nestíhá změny zachycovat.

Ještě do 11. září 2001 bylo vše v pohodě – záporáky byli téměř výlučně Rusové, Postsověti a Jugoslávci všech etnik. Po 11. září se toho na pár let ujali Arabové, naopak z Rusů se stali kamarádi. V posledním desetiletí si podobným cyklem jako Rusové prošli Číňané, ale z těch se stal dokonce BFF (nejlepší kamarád navždy), protože se z Číny stal druhý největší filmový trh světa a navíc výrazný koproducent velké spousty amerických filmů.

Především Rusové a Arabové ale v posledních měsících dělají Hollywoodu problém. Krásný je příklad Sýrie. Američané konečně objevili nového záporáka a Hollywood po něm lačně skočil a přepsal ve scénářích všechny Íránce na Syřany. Rozjely se mašiny na sny, splašily se peníze, začalo natáčení, ale ještě před samotnou premiérou do toho vstoupil Islámský stát a syrský režim už najednou není tak špatný. Podobně jsou na tom Rusové. Momentálně je nemáme rádi a kvůli občanské válce na Ukrajině rádi zapomínáme, že jsme se s nimi vehementně paktovali v boji proti teroru. Po letech filmového klidu tak už letos máme za sebou pár akčních fláků se zlobivými Rusy. A jistě jim zdaleka není konec. Stejně jako se jistě jednou dočkáme hollywoodského spektáklu o hodných Arabech.

O to víc je třeba znovu ocenit animovaný South Park, jehož 18. sezona právě řádí v amerických televizích. Každá epizoda vzniká v průběhu týdne před premiérou, proto již došlo na ebolu, Uber či bezlepkovou dietu. Vždy přesně analyzované, rozebrané a s poukázáním na to, že už to tady všechno bylo mnohokrát.


Čtěte další Šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Byt na hypotéku? Snad raději umřít před důchodem

BRAND24

Šašek provokuje... Povolební zápisník

Šašek provokuje: Šaškův pokus o butt text

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).