Menu Zavřít

Šašek provokuje: Dvojí revoluce dopravního podniku

6. 9. 2012
Autor: Profimedia.cz

Pražskou MHD zasáhla největší akce po legendárním Kulovém blesku. Nutno dodat, že na ni byli všichni připraveni, nikoho nepřekvapila. A ono nemělo moc co překvapit, protože se změnilo vskutku malinko.

Osobně jsem si všechny velké změny prožil již před revolučním datem 1. září 2012. Zcela běžně se mi stávalo, že spoj jel o dost později, než měl. Také častokrát jsem zažil, že spoj nejel vůbec, a tak jsem mohl použít populární pěškobus nebo si počkat na spoj další.

Téměř neustále se měnily trasy jednotlivých linek, samozřejmě vždy to bylo vysvětleno tak, že je třeba opravit některou síť nebo silnici (zdá se, že sítě stárnou rychleji než spotřební elektronika, ta se pokazí až za dva roky).

Psychologicky největší změnou je údajně to, že některý bus/tramvaj změní číslo linky za provozu. I toho jsem byl již dříve bohužel nikoli svědkem, ale přímo účastníkem. Člověk jede 26 a najednou zjistí, že to je vlastně 19.

Všechny změny vedou k první skutečné revoluci, již by mělo datum 1. září letošního roku znamenat. Lidé by měli přestat spoléhat na rutinu a při každé cestě po Praze si linky zkontrolovat, podívat se na všechny výluky a změny dočasné/permanentní. Osobně to dělám často. Není to příjemné, ale když to po nás dopravní podnik vyžaduje… Přece jen my tu jsme pro něj, a ne naopak.


Čtěte také:

Radikální změny v Praze. Autobusy a tramvaje jezdí jinudy

MHD: Jede to jinam!

Praha od základu změní podobu MHD, už od září

BRAND24


Zatímco první revoluce je univerzální, takřka paradigmatická, druhá nemůže být lokálnější. U redakce posunuli zastávku autobusu o nějakých dvacet metrů (byť lavičku k ní patřící ponechali beze změn). Paradoxně na místo, které je mnohem užší a vejde se tam ještě méně lidí než předtím. Navíc zastávka je umístěna hned za monstrozní retarder, takže dlouhý autobus má co dělat, aby se do toho malinkatého prostoru vměstnal. Takovou revoluci si může dotyčný úředníček na DPP strčit s prominutím…

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).