Menu Zavřít

Šašek provokuje: Černý puntík

4. 4. 2013
Autor: Profimedia.cz

„Haló! Dobrý den, Petře! Dostala jsem na vás kontakt od vašeho kamaráda! Ráda bych vám ukázala něco, co změní váš život! Měl byste čas na schůzku?“

Takový telefonát dnes už šaška nepřekvapí. Hned mu dojde, že na druhém konci telefonu sedí slečna patřící k jedné nebo druhé firmě, jež nabízejí finančněporadenské služby. Tyto firmy svůj úspěch založily na jednoduchém receptu: nabízejí služby zdarma (žijí z provizí od bank a pojišťoven). Jejich klient (se vy)platí pouze tím, že ze svého okruhu přátel, příbuzných nebo kolegů ze zaměstnání agentovi poskytne telefonní číslo na deset lidí. Ti pak mohou v nejbližších dnech očekávat podobný telefonát.

Šašek se těmto „pyramidovým“ praktikám směje, samotnou hodnotu služby finančních poradců ale snižovat nechce. Sám ji využívá, a proto ví, že moudrý poradce k takovému poskytování kontaktů, čili zásahu do soukromí, člověka nenutí. Pak ale šaškovi znovu zvoní telefon.

„Dobrý den, jsem z firmy XY. Jako nadřízený vaší poradkyně Jany dávám do kupy její hodnocení. Máte minutku?“ říká z reproduktoru veselý hlas. Šašek minutku má. Se svou poradkyní je spokojený, na stupnici od jedničky do desítky by ji hodnotil nejvýše. Hovor se zdárně blíží ke konci. Zbývá maličkost.

„Mám tu u Jany malinký černý puntík,“ začne nadřízený. „Nevybrala totiž od vás žádné kontakty,“ pokračuje. „Jana patří k nejlepším. Já bych jí nerad zhoršil hodnocení jen kvůli tomu puntíku,“ vysvětluje. „Mohu ale Janino hodnocení o týden pozdržet a vy se spolu dohodnete. Je to zkrátka ve vašich rukou,“ uzavírá pohodovou, spisovnou češtinou.

Šašek chápe. Copak je na tom něco k nepochopení? Šašek nechce být ten zlý, který své oblíbené poradkyni zkomplikuje život. Šašek by byl ale rád, aby tu konečně zaznělo něco o AROGANTNÍCH IDIOTECH, kteří ESTÉBÁCKÝMI MANÝRAMI zbytečně kazí pověst celému odvětví.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte také:

Šašek provokuje: 2013: The Year of the Führership

CONTENT24

Šašek provokuje: Dobrý den, pane Ares(2013)364951

Šašek provokuje: Jak se stát krysařem? Stačí pár drobných v kapse


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).