Menu Zavřít

Šašek provokuje: Biosobectví a moderní božstva

20. 2. 2014
Autor: Profimedia.cz

Šašek zná osobně mnoho vegetariánů, většinu z nich spojuje nenávist ke kapitalismu. Svůj životní styl vždy zdůvodňovali odporem k utrpení zvířat, ale také nutností nakrmit celou planetu, nejen šťastlivce ze severní polokoule.

Oháněli se argumentací, že stejná plocha půdy uživí více konzumentů robi a seitanu než pojídačů steaků a jitrnic. Šaška proto velmi zaskočilo, když se část těchto lidí vrhla na biostravu.

Ve světle svých předchozích tvrzení tak posílají do Afriky jasný vzkaz: chcípněte, abych mohl žít o pět dní déle. Nikdo ještě přesvědčivě nedokázal, že jsou biopotraviny natolik zdravější, aby nějak výrazně prodloužily lidský život, pokud už o to někdo stojí.

Naopak je všeobecně známo, že výnosy ekologického zemědělství jsou obvykle nižší, což je také hlavním důvodem jejich vysoké ceny. I přes hezké dotace. Proč najednou vegetariánským bionadšencům nevadí, že čím více zhýčkaných lidí na Západě bude mít chutná rajčátka, tím víc bude hladovějících Somálců?

Nemluvě o tom, že bio styl neznamená jen koupi mrkve od Pepy ze sousedství, který roky zamořoval půdu chemickým svinstvem, loni na ni vylil kejdu a stal ze z něj ekofarmář. Spousta organických produktů se vesele převáží po světě, aby bez ohledu na životní prostředí spotřebitelé dostali bio cigarety své oblíbené značky.

Pro spoustu lidí spíš než racionální volbu bio představuje moderní božstvo. Něco jako kartářku nebo psychologa, který svým ovečkám za tři tisíce o víkendu přednáší o rodinných konstelacích. Buď v něj věříte a patříte do skupiny osvícených, nebo ne.

Šašek nemá na výběr. V dětství jel párkrát na kole kolem polí ošetřovaných chemických postřikem a vítr tomu tak chtěl, že schytal pěknou dávku. Jak by mu ještě mohla ublížit normální jablka, i kdyby jich schroupal vagony? Vesele si proto cinká rolničkami nad levičáky radostně nakupujícími drahé produkty pozdního kapitalismu.


Čtěte další šaškovy provokace:

Šašek provokuje: Počítače jsou sice modernější, ale stejně pomalé jako před lety

BRAND24

Šašek provokuje: Český národní sport se hraje hlavně v mikrolevelu

Šašek provokuje: Dvě dobré rady

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).