Menu Zavřít

Šašek provokuje: 12/11

24. 1. 2013
Autor: Profimedia.cz

Bůhvíproč tolik lidí prahne po knize Jako bychom dnes zemřít měli o knězi Josefu Toufarovi. Autor, vydavatel, církev, média, všichni zírají na to, kolik je asi nejateističtější národ na světě schopný pojmout výtisků. Někteří míní, že stejně tak jako byl pohyb křížku v Číhošti v poúnorových časech temna nadějí pro utlačované, je v době morálního marasmu životopis mučedníka světlem pro současné čtenáře.

Existuje ale jiné možné vysvětlení, které podle mne věrohodněji dokládá, jak si kniha dokázala vydobýt pevnou pozici mezi pornoromány, kuchařkami, rádci, jak zhubnout, a daňovými příručkami. Kdyby se po pádu komunismu v archivech našlo barvité líčení nějakého estébáckého důstojníka, jak tenkrát na Vysočině ušili bezva boudu, aby mohli sebrat pár černoprdelníků, skončil by spis leda tak na spodní polici v Levných knihách.

Ještě hůře by si podle mého vedl, pokud by nesl třeba název Svatořečený Josef Toufar a Vatikán by v něm vítězoslavně tvrdil, že číhošťský zázrak je spolu se zjevením Panny Marie v Medžugorii důkazem, že rozum byl na vysvětlení všeho krátký i ve dvacátém století.

Jenže události jsou zatím neobjasnitelné, historici ani církev neříkají nic určitého, a tak je tajuplný úkaz vítaným materiálem pro spřádání spikleneckých přediv. Zvlášť když je podobných příležitostí v novější české historii žalostně málo. Pravda, pár nácků jezdívá do Polné, poněvadž stále věří, že Anežku Hrůzovou zamordoval Leopold Hilsner.

Ale jít proti tatíčkovi Masarykovi se většině lidí moc nechce. Skok/pád/vystrčení jeho syna z okna je už poněkud omšelým příběhem a pochybovat, zda se sametová revoluce seběhla tak, jak nám tvrdí, přináší spíš rozrušení než vzrušení. Navíc je s poměrně čerstvým tématem vždy nebezpečné manipulovat, lepší bude nechat ho ještě uležet a vytáhnout za padesát let při volbě prezidenta.

To Číhošť je jiný kalibr pro konspiraci: mrazivá adventní neděle, zapadlá víska. Černá volha, mrtvý kněz. Kdo hýbal křížkem? A kdo hýbe světem?

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí


Čtěte také:

Šašek provokuje: Pyrrhovo vítězství Hatebooku aneb Knihy o hnusu a nenávisti

BRAND24

Šašek provokuje: Co mi není rovno, po tom je mi axiom

Šašek provokuje: Šaškárny roku 2012


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).