Menu Zavřít

ŠÁRKA GROSSOVÁ: Tady se prostě podnikat nedá

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Premiérova manželka Šárka Grossová minulý týden slíbila, že ukončí společné podnikání s trestně stíhanou Libuší Barkovou. „S manželem jsme se domluvili, že ten komplex prodám, protože v tomto státě se prostě podnikat nedá,“ řekla v pondělí 21. února reportérce MF Dnes na chodbě hotelu ve Špindlerově Mlýně manželka premiéra Šárka Grossová.

Premiérova manželka Šárka Grossová minulý týden slíbila, že ukončí společné podnikání s trestně stíhanou Libuší Barkovou. „S manželem jsme se domluvili, že ten komplex prodám, protože v tomto státě se prostě podnikat nedá,“ řekla v pondělí 21. února reportérce MF Dnes na chodbě hotelu ve Špindlerově Mlýně manželka premiéra Šárka Grossová. Podnikatel, nakladatel Martin Vopěnka v témže deníku hned další den kontroval: Byla a je to vláda jejího manžela, stejně jako všechny předešlé vlády ČSSD, která učinila podnikání v této zemi když ne zcela nemožným, tak velmi obtížným. A zřejmě se nemýlí. České úřady nedávno uvedly, že jen letos v lednu ukončilo podnikání 17 200 lidí. Jde o rekordní počet, přičemž další tisíce podnikatelů skončily už vloni. ŠIROKÝ ZÁBĚR Aby Šárka Grossová skončila s podnikáním, požadovali už od předminulého týdne lidovci. Pro jejich šéfa Miroslava Kalouska to byla jedna ze základních podmínek, s níž by byl ochotný tolerovat Stanislava Grosse v premiérském křesle. Grossová v rozhovoru pro MF Dnes mluvila o splacení úvěru za dům na Proseku, který koupila její firma Denna Production, aby v něm a dalších dvou sousedních objektech vybudovala spolu se svou přítelkyní, nyní trestně stíhanou Libuší Barkovou, luxusní komplex s byty. Podnikatelky nakoupily tři zchátralé domy celkem za šestnáct milionů korun, na přestavbu odhadem potřebovaly dalších padesát milionů. Podle projektu v nich mělo vyrůst jedenáct luxusních bytů s terasami, zahrada s altánem a fontánou, fitness-centrum, sauna a také kancelářské místnosti. Firma Denna Production je jen jednou z aktivit paní premiérové. Po svatbě se Stanislavem Grossem se stala dealerkou řetězce Amway, sháněla sponzory a před rokem založila nadační fond Diamant dětem. Opoziční ODS minulý týden v interpelacích obvinila Grossovou, že peníze z jejího nadačního fondu Diamant dětem končí na účtu podnikatelky Barkové. Poslanec ODS Miroslav Beneš přitom vycházel z informací tisku, že nadace uspořádala vloni na pozemku Barkové letní tábor pro děti. Premiér označil toto nařčení za skandální a nehorázné a chce po Benešovi důkazy, nebo omluvu. Účetnictví nadace si podle něj může každý najít na internetu. Nadace Grossové minulý týden na své webové stránce uváděla pouze seznam s názvem „Doposud jsme darovali“. Bez dat a označení, kde dary skončily, si tam mohl každý zájemce přečíst, že nadace darovala částku 160 tisíc korun a věcné dary od nejlevnějšího v hodnotě 2213 korun (hodiny Aviko) až po 40 kusů kalhot Mustang jeans celkem za 48 tisíc korun. PŘÍJMY DO KONCE ROKU 2003?

Premiér Gross při opakované interpelaci odmítl odpovědět na otázku, kolik jeho manželka podle daňových přiznání vydělala do konce roku 2003. Opět tak nevyvrátil podezření, že největší částky získala za shánění sponzorských darů. Ty zajišťovala například pro agenturu Františka Janečka GOJA a v tisku se již objevily spekulace, že je dostala od firem jako je Agrofert, Třinecké železárny či Mostecká uhelná společnost, jež se v minulosti účastnily privatizace.

Úvěr na dům na Proseku dostala Grossová od eBanky v rekordně krátkém čase a aniž by musela splnit jinak běžné podmínky takových půjček. eBanka patří do finanční skupiny PPF, která se rovněž angažovala v privatizacích a nákupech pohledávek od státní České konsolidační agentury.

Exministr vnitra a bývalý předseda Unie Svobody Jan Ruml upozornil, že se v minulosti Stanislava Grosse objevily věci, které jsou mnohem víc znepokojivé než vysvětlení původu peněz na byt. „Bylo to jeho napojení na určité podnikatelské struktury, jeho ingerence do různých privatizací,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo. Dodal, že nikdo neví, proč se v nich Gross angažoval, když jde o záležitosti, které mají obvykle na starosti rezortní ministerstva. „Stanislav Gross byl v té době ministrem vnitra, takže nevím, proč by se měl starat o privatizaci Unipetrolu nebo Telecomu,“ řekl doslova.

BRAND24

Týdeník Květy vloni v srpnu uvedl, že Šárka Grossová lituje, že se kvůli nadaci stýkala s některými firmami, které měly být privatizovány.

JAK POKRAČOVALA KRIZE VLÁDNÍ KOALICE Sobota 19. února: Skandál kolem nejasného původu majetku premiéra a jeho manželky přerostl ve vládní krizi. Miroslav Kalousek se nespokojil se slibem, že Šárka Grossová přestane podnikat a na schůzce s Grossem znovu vznesl požadavek na jeho odstoupení. Unionisté, kteří se s Grossem sešli už v pátek, na společnou koaliční schůzku nepřišli. ČSSD demisi odmítla a naopak žádala odstoupení lidoveckých ministrů. Neděle 20. února: Gross v diskuzním pořadu řekl, že lidovci porušili koaliční smlouvu. Pondělí 21. února: Prezident Klaus si pozval na hrad odděleně jak Stanislava Grosse, tak i Kalouska. Požádal je, aby mu do středy předložili návrh řešení vzniklé politické krize. Středa 23. února: Více než tříhodinová schůzka lídrů ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU skončila bez výsledku Čtvrtek 24. února: Gross předložil prezidentu Klausovi sedm variant řešení. Opoziční ODS později odmítla jednu z nich: že by podpořila vládu ČSSD a US-DEU výměnou za zavedení většinového systému parlamentních voleb. KDU-ČSL odmítla návrh, aby lidovci sami odešli z vlády. Prezident Klaus večer znovu vyzval aktéry vládní krize, aby mu co nejdřív navrhli řešení, nebo předložili dohodu o předčasných volbách. Pátek 25. února:** ČSSD oznámila, že rozhodnutí padne do poloviny tohoto týdne. Na mimořádném zasedání se má sejít ústřední výkonný výbor strany. Na čtvrtek je naplánovaná i schůze celostátního výboru KDU-ČSL s předsedy krajských organizací. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).