Menu Zavřít

Šárčin testament

8. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Otázka, kdo převzal pozici u firmy Amway, nebyla zodpovězena

Ukončení distributorské činnosti premiérovy manželky ve firmě Amway skrývá tajemství. Z rozhovoru týdeníku EURO se šéfem české filiálky americké firmy Amway Janem Stránským jednoznačně vyplývá, že odchod manželky premiéra z firemní hierarchie nebyl pasivní rezignací. Šárka Grossová svou získanou pozici, generující nezanedbatelné odměny, převedla na dosud neznámou fyzickou osobu (viz str. 50). O koho jde, firma nemůže zveřejnit.
Týdeník EURO se stejnou otázku snažil položit i Šárce Grossové prostřednictvím jejího asistenta Michala Vršeckého (byl to právě Vršecký, kdo 8. března informoval média, že Grossová s prací pro Amway končí), ten však na opakované dotazy na záznamníku mobilního telefonu, SMS zprávy a e-maily nijak nereagoval. Premiérova manželka již dříve připustila, že v některých měsících vydělávala i přes sto tisíc korun (naopak, když byly prodeje slabé, tak třeba jen šest tisíc). Kdyby žebříček distributorů opustila bez určení následovníka, dotáhli by se na její místo lidé z nižších pater. Grossová však pragmaticky využila svých práv a pozici převedla na třetí osobu. Mohla jí buď darovat, či prodat (místa v systému Amway jsou dokonce i předmětem dědictví). Stejně tak mohlo jít jen o dočasnou zápůjčku, protože opakované „restarty“ distributorů nejsou ničím omezené. Zveřejní premiérova žena jméno svého nástupce a podmínky převodu, zejména finanční?

Diamantová vize.

Právě prodejem kosmetiky, čisticích prostředků, prostředků osobní hygieny a potravinových doplňků americké firmy Amway, fungující na principech multi level marketingu, byla v roce 1995 zahájena podnikatelská kariéra Šárky Grossové. O své práci vždy hovořila s nadšením a zároveň připomínala, že příjmy jsou odvislé od momentální aktivity distributorů, ať jsou na kterémkoliv stupínku. „Mám ve skupině spoustu, spoustu lidí, kteří vydělávají víc než já. To je u Amway právě hezké - je to spravedlivé. Mám z toho radost. Vidím, že mají úspěch, protože jsem jim ukázala, jak na to. A hlavně můžu vytvářet spoustu lidí nezávislých na penězích. Vidím, jak rostou svým myšlením … Jak jsou lepší v mluvení. Ze začátku se bojí promluvit před lidmi a nakonec mluví na pódiu! Je to prostě moc hezké vidět, jak se ti lidí mění. Je to fantastické,“ uvedla loni v rozhovoru pro Lidové noviny. Lze spekulovat, že i její živnostenský list, znějící na jméno „Šárka Grossová - Diamant“ je spjat s fascinací firmou, protože takzvaný diamantový nezávislý vlastník podnikání je nejvyšší metou, jakou zatím čeští distributoři z hlediska objemu prodeje dosáhli (Grossová to dotáhla na ocenění zlatý nezávislý vlastník podnikání). Nelze vyloučit, že i její nadační fond Diamant dětem může s činností v Amway souviset, ač to Grossové asistent Michal Vršecký v rozhovoru pro týdeník EURO odmítl. „Diamant je krásný kámen, představující bohatství, které by právě mělo putovat tam, kde je ho zapotřebí,“ vysvětlují na internetu zakladatelé fondu, jak se název zrodil.

BRAND24

Pomáhající manžel.

Traduje se, že manželka nynějšího šéfa ČSSD do shánění klientů a dalších distributorů dříve zapojovala i svého chotě, který údajně oslovoval i některé kolegy v Poslanecké sněmovně. Distributorkou výrobků Amway v pozici pod Šárkou Grossovou každopádně byla i Radka Muselová, manželka „zbrojaře“ Pavla Musely (dříve Omnipol, nyní Pamco), který sám sebe označil za rodinného přítele Grossových. „Bylo to jen na chvíli. Má žena pak od toho odešla,“ řekl nedávno MF Dnes. S firmou Amway je spojován i nynější předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Svědci uvádějí, že v roce 1997, kdy už u Amway působila i Šárka Grossová, propagoval systém Amway při ekonomické přednášce před studenty hotelové školy v Chrudimi. Kraus tehdy připustil, že spolupracuje s firmou Network 21, která je s činností Amway provázána, ale nemá prý z toho žádný profit. „Někdy před sedmi až devíti lety měla manželka takzvanou licenci zákazníka, takže mohla nakupovat produkty firmy,“ vzpomíná dnes Kraus, ale jak tvrdí, k Amway už nikdo z rodiny vztah nemá.

Privilegovaní zákazníci.

V únorovém čísle časopisu Amagram, určeného distributorům Amway, je mezi takzvanými Privilegovanými zákazníky Plus uvedeno i jméno Michal Kraus. „To musí být shoda jmen, jistě jste schopni si to ověřit,“ říká šéf poslanců ČSSD. V tomto seznamu je například i nymburský advokát Miroslav Jansta s manželkou Kateřinou, který měl vždy blízko ke Stanislavu Grossovi. „Nakupujeme některé výrobky Amway - prací prášky a vitaminy - ale s podnikáním Šárky Grossové to rozhodně nemá nic společného. Je pravda, že díky ní jsem se o tom před čtyřmi či pěti lety dozvěděl, ale zboží neodebíráme přes ní,“ zdůrazňuje Jansta. Jak sdělil ředitel Amway ČR Jan Stránský, Privilegovaným zákazníkem Plus se může stát kdokoliv. „Jde o zvláštní partnery firmy, kteří si zakoupili startovní soupravu a uzavřeli s námi smluvní vztah. Mohou ale zboží pouze nakupovat, ne prodávat. Nakupují přímo od firmy za velkoobchodní ceny, přičemž mohou docílit i určitých slev,“ vysvětluje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).