Menu Zavřít

Šancí je nová tramvajová linka v Sydney

26. 9. 2011
Autor: profit

Už tři a půl tisíce aut prodala do Austrálie automobilka Škoda, na tamějším trhu se ale daří i moderním produktům, jako jsou antivirové programy AVG a AVAST či software pro fotografy Zoner. Daří se tam také českým výrobcům lehkých letadel. Další příležitostí je stavba nové tramvajové linky v metropoli Sydney.

Foto: Profimedia.cz

Vezmeme-li porovnání v rámci regionu, je Austrálie po Číně, Turecku, Indii, Japonsku a Hongkongu šestou nejvýznamnější českou exportní destinací mezi zeměmi Asie a Tichomoří. Hodnota českého exportu do Austrálie činila v roce 2010 téměř 300 milionů dolarů, což není malá částka. Je ale pravda, že je možné pozici Austrálie jako exportního trhu českých firem dále posílit a rozvíjet.

Tahoun exportu do Austrálie? Tradičně Škoda Auto

Škoda Auto zahájila prodej svých vozů na australském trhu před čtyřmi lety a Austrálie se stala stou zemí, kam automobilka vyváží. Počátkem letošního roku jezdilo na australských silnicích přibližně 3 500 škodovek a prodej těchto aut rok od roku roste. Ve srovnání s předchozím rokem se loni prodej vozů Škoda zvýšil o 32,5 procenta a ve statistice českého exportu do Austrálie představuje vývoz automobilů přibližně 13 procent. V letošním roce by se mělo v Austrálii prodat dalších 2 500 vozů, a automobily se tak navzdory asijské konkurenci stávají jednou z nejvýznamnějších položek českého exportu na tento světadíl.

Ale i další dobré produkty najdou v Austrálii své místo. To je možné ilustrovat třeba příkladem společnosti AVG, která dodává antivirové programy. Ty využívá v současné době již více než 4,5 milionu Australanů. Kromě AVG pronikly na australský trh již i další české softwarové firmy jako například AVAST či Zoner. Zajímavou, specificky australskou oblastí jsou lehká sportovní letadla. V tomto oboru tam již uspěli mnozí čeští výrobci. Jmenujme například firmy Evektor, Czech Sport Aircraft, Skyleader, Zlín, TL Ultralight či BRM Aero.

Nové příležitosti? V Sydney by měla být vybudována tramvajová linka, která by se mohla stát páteří nadzemního systému dopravy v centru města. Nová tramvajová trať by měla procházet jednou z hlavních tepen Sydney, spojující hlavní nádraží a trajektový terminál v Circular Quay. Uvedená trasa by se stala první částí tramvajové linky směřující z centra města do okrajových čtvrtí metropole. Dodávky českých firem pro kolejovou dopravu mají přitom v Austrálii své zastoupení již dnes. Bližší informace o projektu může případným zájemcům poskytnout náš konzulát v Sydney.

Zkuste dodávky pro těžební firmy

Reálně uchopitelnými velkými obchodními šancemi v Austrálii jsou však spíš než státní projekty především zakázky velkých těžařských podniků a související infrastruktury. Toto odvětví je jedním z hlavních motorů australského hospodářského růstu a současný boom poptávky po surovinách – v případě Austrálie zejména ze strany asijských velmocí, jako jsou Čína a Japonsko – zajišťuje trvalý zájem o nové dodávky.

Hendikepem je zatím poměrně malá informovanost mezi českými podnikateli o možnostech australského trhu. Proto se letos konal pro české podnikatele bezplatný teritoriální seminář o exportních příležitostech v Austrálii, kterého se zúčastnilo přes 50 českých firem.

BRAND24

Další připravovanou akcí státní podpory exportu do Austrálie jsou České technologické dny v Austrálii, které proběhnou počátkem července. Je to akce pořádaná CzechInvestem ve spolupráci s Austrade a naším konzulátem v Sydney zaměřená na prezentaci českých technologií v rámci mezinárodního automobilového veletrhu v Melbourne. Českými účastníky jsou zejména výzkumná a vývojová centra vysokých škol.

Autor pracuje pro odbor mimoevropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).