Menu Zavřít

Šance pro vědce. Připraveno je 3,6 miliardy

26. 8. 2013
Autor: vierdrie, sxc.hu, Creative Commons

Ze dvou miliard eur určených na výzkum v oboru farmacie si čeští výzkumníci zatím dokázali vydobýt jen něco málo přes šest set tisíc eur. Granty mohou získat v rámci programu IMI (Innovative Medicines Initiative), zahájeného v roce 2008.

V červenci byla vyhlášena devátá výzva zaměřená na výzkum v oblasti antimikrobiální rezistence, léčby sarkopenie (tedy úbytek svalové hmoty ve stáří), na problematiku lékových kombinací a využití technologií pro účely farmakovigilance. Výzkumná pracoviště i malé a střední firmy se mohou ucházet celkem o 3,6 miliardy korun podpory. Žádosti musejí podat do 9. října letošního roku.

„Pro české týmy vzniká šance získat finanční podporu pro konkrétní vědecký projekt, úzce spolupracovat s předními výzkumníky napříč Evropou a inovativním farmaceutickým průmyslem. V dosavadních výzvách bylo poskytnuto na 38 miliard korun desítkám výzkumných týmů,“ zdůrazňuje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), která v České republice program IMI zastřešuje.

Domácí týmy zatím v mezinárodním klání příliš úspěšné nejsou. Probojovat se do finále se podařilo dvěma z nich. „Dosud se přihlásilo 23 uchazečů z České republiky, což je v porovnání s ostatními zeměmi poměrně málo,“ uvedla Angela Wittelsbergerová, vědecká projektová manažerka IMI.


Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku Euro.


Čtěte také:

Lepší časy skončily, vzdychají výrobci léků

BRAND24

Čechy přilákal boom ruské farmacie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).