Menu Zavřít

Šance pro firmy je v modernizaci služeben

20. 11. 2006
Autor: Euro.cz

NÁMĚSTEK POLICEJNÍHO PREZIDENTA PAVEL BOUBERLE:Příležitost dodávat Policii ČR výrobky a služby nabízí každoročně její oddělení centrálních nákupů. O plánu na příští rok se rozhoduje právě nyní. Jak dopadl letošek a jaké jsou výhledy pro následující rok, jsme se ptali náměstka policejního prezidenta pro ekonomiku Pavla Bouberleho.

NÁMĚSTEK POLICEJNÍHO PREZIDENTA PAVEL BOUBERLE: Příležitost dodávat Policii ČR výrobky a služby nabízí každoročně její oddělení centrálních nákupů. O plánu na příští rok se rozhoduje právě nyní. Jak dopadl letošek a jaké jsou výhledy pro následující rok, jsme se ptali náměstka policejního prezidenta pro ekonomiku Pavla Bouberleho. Loni jste sháněli pistole, počítače, dálniční motorky a radary. Jak tyto tendry dopadly?

Pistole i dálniční motocykly jsme nakonec skutečně koupili. V polovině prosince očekáváme velkou dodávku výpočetní techniky. Vyhlášenou soutěž na radary jsme bohužel museli zrušit, protože nabízené výrobky nesplnily během uživatelských zkoušek všechny předepsané požadavky. Protože však radary nutně potřebujeme, bude nová soutěž vyhlášena ještě letos.

Jaké zboží a služby budete poptávat ještě do konce roku? Kde se o nich člověk dozví?

Například za výpočetní a komunikační techniku chceme ještě do konce tohoto roku utratit přes 270 milionů korun. Kromě toho běží jiné akce.

Letos jsme jako prioritní označili zejména nákup automobilů pro krajské správy a nákup mobilních datových terminálů a čteček pro dopravní policii kvůli bodovému systému. Všechno je zveřejněno na webových stránkách ministerstva vnitra.

Pojďme k příštímu roku. Kolik peněz budete mít na nákupy zboží a služeb. S čím konkrétně můžou podnikatelé počítat?

Objem veřejných zakázek bude přibližně stejný jako v letošním roce, tedy opět kolem 500 milionů korun. Konkretizovat připravované zakázky v předstihu však příliš nechci, abych nedal některým dodavatelům časovou výhodu. Jejich rozsah a struktura závisí na disponibilním objemu finančních prostředků. Doporučuji podnikatelům, aby si počkali na zveřejnění soutěží.

Jakým způsobem hledáte dodavatele? Standardně tak, jak je to stanovené příslušným zákonem. V praxi to znamená především realizaci veřejných zakázek, které pravidelně zveřejňujeme v informačních systémech. U malých zakázek využíváme elektronické tržiště, vyvěšené nabídky na internetu a vlastní seznamy dodavatelů. Letos jste ohlásili také razantní přestavby tisícovky policejních služeben. Předpokládám, že vám firmy budou moci nabízet stavební práce. Rozsáhlé stavební úpravy se nakonec bohužel neuskuteční. Nestihneme je realizovat, protože jsme vázáni rozpočtovými pravidly a pravidly pro čerpání peněz ze státního rozpočtu na pořízení a obnovu majetku. Určitě ale budou příležitosti v rámci oprav či menších rekonstrukcí policejních služeben a nákupu jejich vnitřního vybavení. Kolik vás avizovaná modernizace, pokud začne, bude stát?

V letošním roce na ni vynakládáme 600 milionů, které ale musíme získat z jiných zdrojů, než jsme si původně představovali. Nakonec vláda rozhodla jinak a my musíme kvůli tomuto projektu přerozdělit prostředky, které byly původně naplánovány na jiné investice.

Jaká je vlastně současná materiální situace české policie?

Obecně se dá říci, že státní rozpočet neumožňuje financovat naše potřeby v plném rozsahu. Vnitřní zadlužení policie se už pohybuje v řádu miliard korun.

Nejvíce je to vidět na materiálním vybavení policistů a technickém stavu objektů. Například výpočetní technika by se při finančním objemu, který na ni můžeme každý rok vynakládat, obnovovala dlouhé desítky let. Ten stav je naprosto neudržitelný. Zároveň přitom neustále roste seznam úkolů, které máme plnit, a to bez zvýšení rozpočtu. Například na nový bodový systém jsme nedostali třeba ani korunu navíc.

Jaké problémy vám letos dělalo zdražování pohonných hmot?

Logicky se nám promítlo do vyšších nákladů na provoz služebních dopravních prostředků i letecké techniky. Dopad do rozpočtu se nám podařilo vykrýt prostředky z rezervního fondu ministerstva vnitra, ze kterého jsme na tento účel získali 100 milionů korun. O problémech s nedostatkem pohonných hmot u policistů byste tak už neměli letos slyšet.

Loni jste upozornil, že doba putování zboží od objednávky přes centrální sklady ke konečnému uživateli trvala často tři roky. Podařilo se vám tuto lhůtu zkrátit ještě více než na již uvedené jeden až dva roky?

Ano. Již při přípravě konkrétní zakázky na centrální dodávku se nyní zpracovává rozdělovník na jednotlivé krajské správy. Na základě tohoto rozdělovníku a časového harmonogramu putuje centrálně pořizovaný majetek v průběhu jednoho měsíce na správu. Další přidělování ke konečnému uživateli je pak již plně v kompetenci krajského vedení.

Prodlevy v dodávkách se ale samozřejmě vyskytují. Třeba u výstrojních součástek, tedy u uniforem, se uplatňuje vlastní mechanizmus rozdělování přes oděvní výdejny. Důvodem k prodlení může být kompletace dodávek před jejich vyskladněním. Některé objektivní důvody ani neovlivníme. Pohyb majetku je také silně omezen při provádění řádné inventarizace na konci roku.

Jakým způsobem se připravujete na čerpání peněz z fondů Evropské unie? Jaké konkrétní nástroje hodláte využívat?

Již od minulého roku probíhají pracovní konzultace o budoucích projektech do nové finanční perspektivy EU 2007-13. Pravidelně se za tímto účelem účastníme jednání na ministerstvu pro místní rozvoj. Vzniká tam zcela nový operační program určený pro celostátní intervence do regionální politiky, takzvaný Integrovaný operační program.

Pokud tento program bude opravdu schválen na úrovni vlády i Evropské komise, což bohužel stále není jisté, pak se nám, ale i ostatním rezortům veřejné správy, otevřou další možnosti pro získávání pomoci z Unie. Kromě tohoto operačního programu máme zájem využít minimálně také programy pro dopravu a přeshraniční spolupráci. Nesmím zapomenout ani na dotace z Norska, které formálně nejsou součástí unijních fondů.

BRAND24

Na jaké účely hodláte tyto peníze využít? Především na výstavbu a modernizaci operačních středisek Integrovaného záchranného systému. Kromě toho připravujeme projektovou dokumentaci na výstavbu otevřených recepcí v policejních služebnách po celé republice a vybudování jednotného informačního systému pro trestní řízení. A také pulty centralizované ochrany na ochranu kulturního movitého dědictví a monitoring bezpečnostních rizik souvisejících s působením organizovaného zločinu. Z norského fondu chceme například financovat otevřené recepce na služebnách v Praze, protože v hlavním městě nelze použít dotací z klasických strukturálních fondů. Ovlivňuje současná politická krize vaši přípravu na čerpání dotací? Pracujeme samozřejmě dál, jak nám ukládají zákony. Co se týče přípravy zmíněných europrojektů, tak pociťujeme určitou nervozitu. Tohle klima bohužel působí tak, že rozhodování teď trvá ještě déle než obvykle. Především nás trápí nastavení finančních toků. Na rozdíl od předvstupních programů Phare a Transition Facility budeme teď muset všechny projekty nejdříve zaplatit z vlastních peněz a teprve potom obdržíme dotaci až do výše 85 procent uznatelných nákladů. Konkrétní pravidla ale ještě neexistují a my přitom musíme plánovat rozpočet s obrovským časovým předstihem. Pokud nás něco u přípravy na novou finanční perspektivu Unie skutečně trápí, tak je to právě otázka, kde vzít peníze na toto předfinancování, jak je správně zaúčtovat, evidovat a posléze správně vykompenzovat. Co by tedy budoucí stabilní vláda, pokud nějaká bude, měla udělat pro zlepšení materiálního stavu policie? Potřebujeme zásadní reformu z hlediska financování. Dlouhodobě je neudržitelný stav, kdy v důsledku změn zákonů a vyhlášek musíme vynakládat stále více finančních prostředků, které ale nejsou kryty odpovídajícím navyšováním rozpočtu. Ing. PAVEL BOUBERLE**

Náměstkovi policejního prezidenta je 41 let. Vystudoval střední ekonomickou školu v Berouně, poté Vysokou školu dopravy a spojů, kterou absolvoval v roce 1986. Pracoval na různých pozicích v dopravě a bankovnictví. V roce 2000 se stal ředitelem odboru účetnictví a statistiky na ministerstvu vnitra. V roce 2004 vyhrál konkurz na funkci ekonomického náměstka policejního prezidenta. Mluví anglicky, je ženatý a má dvě dcery. Vnitřní zadlužení policie se už pohybuje v řádu miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).