Menu Zavřít

Šance exotického byznysu

8. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Na své pravé využití čekají desítky tisíc českých domén

S poklesem pořizovací ceny domén a růstem jejich tržní hodnoty vzniká velký prostor pro zajímavé investice, založené na předvídavosti, kreativitě a slovní zásobě. Ještě před několika lety bylo mnoho domén považováno za bezcenné, protože obsahovaly označení něčeho, co nelze nabízet prostřednictvím internetu. Časem však vyšlo najevo, že prostřednictvím internetu lze prodávat cokoli a že každý pojem má větší či menší komerční potenciál. Trh s doménami proto stále více láká nejen doménové spekulanty, ale i velké investory a moderní sběratele.
Na úvod je třeba zdůraznit, že předmětem regulérního obchodování s doménami nejsou doménová jména, která by byla v rozporu s právem nebo etikou. Například domény, které parazitují na názvech společností, ochranných značkách a jménech populárních osobností. Dnes už jen málokterý obchodník s doménami investuje finanční prostředky do takových doménových jmen. Největší pozornost se v současnosti upíná k doménám složeným z klíčových oborových pojmů, které přinášejí největší úspěchy ve vyhledávačích, a proto nejvíce zajímají případné solventní zájemce.

Nová profese

Nejpočetnější skupinou zájemců o nákup domén jsou stále doménoví spekulanti. Toto podnikání je stejného stáří jako domény a jeho jediným zájmem je jejich nákup kvůli zhodnocení a budoucímu prodeji. V posledních letech však také významně roste doménové sběratelství. Sběratelé se především věnují dlouhodobému rozšiřování svých tématicky orientovaných doménových sbírek, jejichž hodnota pak přesahuje pouhý součet hodnot jednotlivých domén. Vzniká tedy nová profese doménových investorů a obchodníků, kteří se snaží odhadnout budoucí zájmy spotřebitelů a uživatelů internetu, aby včas nakoupili domény, jež jsou dnes zatím nedoceněné. Tyto domény lze dosud získat za rozumné ceny, v budoucnu však mohou mít astronomickou hodnotu.

Význam pro novou značku

Na českém trhu působí také doménoví specialisté, kteří zajišťují doménové služby pro konečné zákazníky - od správy doménových portfolií přes právní konzultace až po zprostředkování prodeje či výměny mezi dvěma stranami. Nejčastějším zájemcem o zprostředkování nákupu domény bývá společnost, která se chystá vzniknout a vstoupit na zdejší trh nebo připravuje projekt či produkt stejného jména. Význam domény je pro uvedení nové značky natolik zásadní, že se často vyplácí potřebnou doménu vykoupit, a není-li to možné, doporučuje se spíše zvolit jiný název, který je k dispozici.
Je-li zamýšlená doména zaregistrovaná jiným držitelem, ale nevyužitá (parkovaná), případnému zájemci to signalizuje, že může být k dispozici - často i za přijatelnou cenu. Domény určené výhradně k prodeji bývají sice nabízeny i v rámci internetových doménových burz a aukcí, ale na nich je vystavená jen malá část těch, jež jsou ve skutečnosti k dispozici - navíc často za přemrštěné ceny.

Obchodování

Provozuje-li se na žádané doméně nějaký obsah, roste tím zpravidla i její hodnota. Má-li doména konstantní návštěvnost či generuje-li dokonce zisk, může její cena narůst až k hodnotě celé společnosti. Zájemce o provozovanou doménu ale většinou na první pohled nepozná, zda je na prodej. Proto často kontaktuje přímo nebo zprostředkovaně jejího držitele uvedeného ve výpisu služby Whois, která poskytuje informace o internetových doménových jménech, aby mu předložil svou nabídku.
Přestože se občas objeví zpráva o změně majitele české domény za statisíce či dokonce miliony korun, jde většinou o významné značky (oskar.cz, nova.cz a podobně). Běžné převody cz a eu domén se však uskutečňují spíše v řádech několika desítek tisíc korun. Například tipy na prodávané domény, zveřejňované pravidelně internetovým zpravodajem Domena-domen.cz, se pohybují v rozmezí deseti až padesáti tisíc korun. Výjimku na trhu domén tvoří jen atraktivnější com domény, jejichž cena se může vyšplhat na desetitisíce až statisíce dolarů. Kvůli nákladům na převod a s tím spojené práci se obchodníkům často nevyplatí prodávat nějakou doménu za méně než deset tisíc korun.
Obchod s doménami probíhá stále častěji také přes hranice. Generické i cz domény jsou otevřené všem zájemcům a eu domény všem subjektům v Evropské unii. Při obchodování s cizinou se sice transakce mírně prodražuje a komplikuje, ale takový prodej se zpravidla vyplatí.

Převod domény

Při zprostředkování obchodu s doménami se stále více prosazuje internetová služba Escrow.com, která funguje jako zástavní banka mezi dvěma stranami. Převezme částku od kupujícího a prodávajícímu ji postoupí až po převodu domény. Prodávající tak má jistotu, že částka je zajištěná a může bez obav převést doménu na nového držitele. Escrow.com pak z výpisu Whois pozná, zda údaje o novém držiteli odpovídají podmínkám obchodu a uvolní částku prodávajícímu.
Kvůli převodu domény na nového držitele je třeba vyplnit žádost v administrativním rozhraní registrátora, který poté zašle e-mail s formulářem. Ten je nutné vytisknout a podepsat oběma stranami - tedy současným i budoucím držitelem. Podpisy v žádosti o změnu držitele však musejí být úředně ověřené. Pokud je jednou ze stran právnická osoba, může žádost podepsat buď kontaktní osoba nebo některý z jednatelů společnosti (k tomu je však potřeba navíc dodat aktuální výpis z obchodního rejstříku nebo jeho kopii). Formulář s ověřenými podpisy, případně i s výpisem z obchodního rejstříku, je pak nutné doručit registrátorovi domény, a poté už je jen otázkou několika hodin až dní, než se změny objeví v centrálním registru.

Výhoda pronájmu

Jde-li o obchod s významnou či hodnotnou doménou, rozhodně doporučuji spolupracovat s doménovým konzultantem či právním specialistou z oblasti internetu. Lepší je předpokládat náklady na odborného poradce a započítat je do ceny domény než později litovat nějakého neuváženého kroku.
Na závěr je třeba zmínit, že se domény nejen prodávají, ale stále častěji i pronajímají. Pro mnoho internetových projektů je totiž mnohem výhodnější pronajmout si dlouhodobě potřebnou doménu za roční poplatek s budoucím předkupním právem než do ní investovat vysokou částku hned na začátku projektu, kdy není jisté, zda plánovaný projekt vůbec uspěje. Přestože prodej a pronájem domén je zatím exotickým byznysem, budeme se s ním setkávat stále častěji. Desítky tisíc českých domén, které dosud nenašly svého konečného majitele, totiž čekají na své opravdové využití.

Zájemci

Doménoví spekulanti
Sběratelé
Doménoví investoři

Cena

Běžné domény cz a eu - několik desítek tisíc korun.
Domény com - desetitisíce až statisíce dolarů.

CONTENT24

Prodej

Internetová služba Escrow.com - zástavní banka mezi dvěma stranami
Převzetí částky od kupujícího a její postoupení prodávajícímu až po převodu domény
Převod domény na nového držitele - vyplnění žádosti registrátora, který poté zašle e-mail s formulářem
Vytisknout a nechat podepsat oběma stranami
Podpisy v žádosti o změnu držitele musejí být úředně ověřené
Doručení formuláře s ověřenými podpisy, případně i s výpisem z obchodního rejstříku, registrátorovi domény
Zanesení změny do centrálního registru

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).