Menu Zavřít

Samosprávy objevují kouzlo „bezdrátu“

22. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Míst, kde se lidé mohou zdarma bezdrátově připojit k internetu, v České republice přibývá. Bezplatné WiFi zajišťují především městské a obecní úřady.

WiFi připojení Míst, kde se lidé mohou zdarma bezdrátově připojit k internetu, v České republice přibývá. Bezplatné WiFi zajišťují především městské a obecní úřady.

Česku postupně roste počet míst, kde se mohou lidé bezplatně připojit k internetu pomocí bezdrátové technologie WiFi. Nízkorychlostní připojení pro občany zajišťuje řada městských a obecních úřadů. Za rozšířením služby stojí ale také restaurace a hotely, které ji zahrnují do své nabídky.

Někteří se zavedením zatím váhají kvůli obavám z možných sporů s provozovateli placeného připojení. Komerční provozovatelé sice nevnímají nízkorychlostní připojení městských částí jako konkurenci, přesto z něj nadšeni nejsou.

Město zvažuje projekt Bezdrátová Praha

Nejhustší síť bezplatného připojení pomocí WiFi má se 125 místy hlavní město Praha. Bezdrátové připojení k internetu zdarma v Praze poskytuje například Praha 8, 5 nebo 13, další je chystají. Internet zdarma připravuje také pražský magistrát, zaplatí za něj

78 milionů korun. Lidé se budou moci bezplatně připojovat na portály státní a veřejné správy včetně jejích organizací. Budou si po internetu také vyřizovat úřední záležitosti.

Lidé v Praze 13 mohou využívat dva přístupové body. Podle mluvčího Samuela Truschky se plánovalo další rozšiřování sítě, zdržely to ale debaty o tom, jestli vůbec mohou městské části připojení poskytovat. „Zvažujeme, zda se nepřipojíme k projektu Bezdrátová Praha, který připravuje magistrát,“ říká Truschka.

Zájem o internet s rychlostí 128 kilobitů za sekundu lidé podle něj mají. Radnice Prahy 8 umožňuje pomalejší připojení. Lidé stahují rychlostí 64 kilobitů za sekundu, nemohou přes internet telefonovat nebo používat ICQ. Na druhou stranu mají k dispozici pět přístupových bodů, dalších pět se buduje. V Praze 5, která rovněž nabízí WiFi zdarma, se podle mluvčího Jana Šlajse denně připojí 18 tisíc lidí.

Příbram nabízí omezené připojení

V ostatních krajích prozatím není bezplatné WiFi zdaleka tak rozšířené. Často je navíc nabízejí soukromé firmy. Ve Středočeském kraji poskytuje volné připojení od roku 2004 v okolí své budovy například příbramská radnice. Kdokoliv, kdo má notebook s WiFi zařízením, má možnost se připojit zdarma a vyřídit si poštu nebo si prohlédnout internetové stránky. Připojení je však omezené. Pokud někdo z připojených přenese jeden megabit dat, automaticky bude odpojen, stejně jako po hodině připojení. Současně připojených může být maximálně deset uživatelů a přenosová rychlost je 64 kilobitů za vteřinu.

Díky iniciativě kraje a radnic vnikají desítky takzvaných hotspotů na Vysočině. K rozvoji technologie přispěla krajská páteřní optická síť, která byla dokončena v minulém roce. Hotspotů je v kraji několik desítek a lidé je najdou hlavně v městských úřadech, knihovnách a na náměstích, ale také v nemocnicích či na autobusovém nádraží. O provoz většiny veřejně přístupných míst samospráv, škol nebo nemocnic se stará kraj, v řadě případů také z grantového programu dotoval pořízení hardware. Například v Jihlavě mohou lidé s přenosným počítačem zamířit třeba na Masarykovo náměstí, na krajský úřad či do nemocnice, ale i do pivnice.

Brněnskou vlaštovkou jsou Žabovřesky

V Jihomoravském kraji funguje podle dostupných informací 608 WiFi sítí, což je po Středočeském kraji nejvíce v zemi. Naprostá většina z nich je ale zpoplatněna. Internet zdarma, který nabízí samospráva, je ve většině měst a obcí přístupný pouze na pevných počítačích v knihovnách, informačních centrech a radnicích. Nejvíce výjimek je v Brně, kde jako první začala připojení pomocí WiFi sítě poskytovat městská část Žabovřesky.

Vlastní WiFi síť, kterou bude moci bezplatně využít také veřejnost, připravuje i zlínské hejtmanství. Města v regionu investují do rozvoje informačních technologií již delší dobu, většinou se ale jejich aktivity omezovaly na zavádění veřejně přístupných míst, například v knihovnách, školách a podobně.

V Ústeckém kraji počítejte s placením

Příliš mnoho možností, jak se zdarma připojit k internetu prostřednictvím bezdrátového WiFi, zatím nemají v Plzeňském kraji; ještě méně je z tohoto pohledu obsloužen kraj Ústecký. Podle vedoucího odboru informatiky na plzeňském krajském úřadě Václava Koudeleho je v kraji mnoho poskytovatelů a míst s WiFi připojením, většinou je to ale placená služba. Při krajském projektu internetizace knihoven se podle něj původně počítalo také s využitím WiFi, nakonec jsou ale všechny knihovny připojeny přes pevnou linku. Zcela zdarma a bez drátů se mohou připojit například občané Němčovic na Rokycansku. V Ústeckém kraji lze využít přibližně tucet míst v osmi obcích.

BRAND24

Na veřejných prostranstvích se do zřizování připojení zdarma přes WiFi pouštějí poskytovatelé internetu v Královéhradeckém kraji, kteří to berou jako formu vlastní reklamy. Naopak obce se v rozšíření připojení WiFi neangažují. Podobná situace panuje i na jihu Čech, kde je služba převážně určena zákazníkům různých podniků a bez hesla ji nelze spustit. Velká města v kraji bezdrátovou síť nenabízejí. V Karlovarském kraji poskytují bezplatné připojení na desítkách míst především různé soukromé subjekty. Mezi obcemi se surfováním na internetu zdarma je naprostou výjimkou pouze Chodov na Sokolovsku. Připojení přes WiFi je zde zdarma, ovšem opět značně omezené. Uživatel se může připojit na maximálně

30 minut, pak jej síť odpojí a musí se připojit znovu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).