Menu Zavřít

Samolibost do hor nepatří

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Ledovce a zajištěné cesty jsou vrcholem vysokohorské turistikyVelkolepá tradice českomoravského trampingu se odráží v oblibě vysokohorské turistiky. Její žebříček má obvykle předem dané stupně: Krkonoše, Roháče, Julské Alpy, Mont Blanc a himálajské treky.

Ledovce a zajištěné cesty jsou vrcholem vysokohorské turistiky

Velkolepá tradice českomoravského trampingu se odráží v oblibě vysokohorské turistiky. Její žebříček má obvykle předem dané stupně: Krkonoše, Roháče, Julské Alpy, Mont Blanc a himálajské treky.

Občas se někdo dostane do ruských hor Kavkazu, Pamíru nebo Ť an-šanu, v Jižní Americe projde Andy nebo v Severní Americe navštíví Aljašku. Pár vyvolených může vyprávět o Kilimandžáru v Africe. Horolezci často pohrdají turisty, ale ti by jim to mnohdy natřeli. Nejsou to sice skalní gymnasté, aby zvládali viset na kolmých skalách jako pavouci, ale za to disponují značnými zkušenostmi a vytrvalostí. „Velkou potíží při přechodu ze skal do hor je lidská pýcha a samolibost,“ domnívají se autoři internetové učebnice pohybu v horách T omáš Kublák a Martin Poltier. „Někteří lidé si rychle navyknou, že někde patří mezi úspěšné machry a nedokáží se této glorioly na čas vzdát. Nedokáží si přiznat, že se změnily vnější podmínky a věci se mají jinak, něž byly dříve. Motoristé by řekli: Neumějí před zatáčkou ubrat plyn.

Skála

Na pomezí turistiky a horolezectví se pohybují lidé, kteří si zamilovali výstupy po zajištěných cestách. Kam by se normálně dostali jen výteční horolezci, mohou pomocí zabetonovaných železných kramlí, natažených ocelových lan a připevněných žebříků stoupat i běžní smrtelníci. Riziko na těchto cestách je ovšem stejné jako při jízdě na raftovém člunu v peřejích. Všechno vypadá jednoduše až do té doby, než nastane nějaký problém. Na ferratách nesmí nikdo být v době bouřky, protože jsou ideálním hromosvodem od špičky hory až k jejímu úpatí. Pán Bůh s tím, kdo se mezi blesky drží železného lana! Případné pády na tak zvaných ferratách (italsky) nebo klettersteigách (německy) bývají krátké, ale tím paradoxně nebezpečnější než dlouhé lety při extrémních horolezeckých výstupech. V ětšinu energie padajícího totiž má pohltit pružné lano a čím je delší, tím lépe. Na ferratách se padá jen pár metrů, a to vede k lámání karabin či praskání lan. Proto se mají používat speciální pevné karabiny a pádové brzdy, které lanu trochu odlehčí. A to jsme ještě nemluvili o nebezpečí, které hrozí od samotných turistů. Zapomenou si zapnout jisticí karabinu do zavěšeného ocelového lana, uklouznou, shodí kamarádovi na hlavu kámen - to jsou nejčastější příčiny těžkých úrazů. Proto je rozumné si na první ferratu najmout horského vůdce nebo jet aspoň s dobrou cestovní kanceláří. Její kvalita se pozná ještě před nástupem na túru. Jestli vyfasuje každý člen výpravy přilbu, sedací a hrudní úvazek i jisticí lanovou soupravu, jde o solidní firmu. Dobří instruktoři navíc svým klientům vybavení pomohou napoprvé navléknout a během dne je neustále kontrolují.

Led a sníh

Do opravdu vysokých hor se i v létě chodí za ledem a sněhem. Pokrývají je totiž ledovce, které nikdy neroztají. Obvykle poskytují nejjednodušší cestu k vrcholu, krásná panoramata i estetické zážitky, ale pro lehkomyslné zároveň představují smrtelné nebezpečí. Pod slabou vrstvou sněhu se leckde skrývají desítky metrů hluboké trhliny, do kterých spadnout bez řádného jištění horolezeckým lanem znamená rychlý konec života. V ůdce výpravy nesmí po vstupu na ledovec otálet ani minutu a musí dát pokyn k vzájemnému navázání na lano. T ři až pět lidí se sváže nití života v rozestupech 7-10 m, a pokud se některý z nich propadne do trhliny, ostatní ho dokážou zachytit a vytáhnout na denní světlo. Záludné je, že nikdy není předem jasné, kdy a komu z nich se to stane. V ětšinou to bývá první, ale sníh se může náhle probořit i uprostřed družstva nebo dokonce pod posledním.

Slovníček - kdo chce kam

Walking - nenáročná turistika v nížinách

Hiking - vysokohorská turistika

Climbing - horolezecké výstupy

Mountaineering - vysokohorská turistika i horolezectví

Hochalpinetour - výstupy na nejvyšší alpské hory na pomezí turistiky a horolezectví

Trekking - vícedenní putování mimo civilizaci

Trek - vícedenní túra

Backpacking - pěší cestování nezávislé na výdobytcích civilizace, každý má jen to, co unese v batohu (stan, karimatku, spacák i jídlo)

Speleologie - jeskyňářství, objevování a mapování podzemních prostor

Krasová turistika - návštěvy nepřístupných jeskyní

Základní vybavení

Na ferraty

Každý: sedací a hrudní úvazek, jisticí set (tři karabiny, krátké lano, pádová brzda), přilba, pohorky, batoh s jídlem, pitím, ochrannou fólií, náhradním oblečením a mobilem, mapa a průvodce, rukavice na ochranu před roztřepenými lany. Celá skupina: horolezecké lano 20-30 m, 5 karabin, 3 horolezecké smyčky, krátký kladivocepín, lékárnička.

Na ledovcové túry

Každý: sedací úvazek, přilba, delší cepín, mačky, dvě šplhadla nebo prusíkovací smyčky, tři karabiny, smyčka 2 m, tmavé brýle, plastové nebo silné kožené pohorky, batoh s jídlem, teplým pitím, bivakovacím pytlem, zimním oblečením a mobilem, mapa a buzola nebo satelitní navigátor GPS. Skupina 3-5 lidí: horolezecké lano 30 m, krém proti slunci s ochranným faktorem 30, dvě lékárničky.

Profit tip

Ledovcové výstupy

Dachstein (2997 m n.m.) - nejbližší ledovcová hora se dá zvládnout za jeden den. První část výstupu jižní stěnou ulehčí lanovka, poté se jde po rovném a bezpečném ledovci a nakonec následuje lehké skalní lezení místy zajištěné železnými kramlemi.

Gross Glockner (3798) - vážný výstup na nejvyšší rakouskou horu vede přes mohutný údolní ledovec Pasterze, poté stoupá táhlými zasněženými svahy okolo chaty arcivévody Johana na závěrečný úzký skalní hřeben s lezeckými obtížemi. Při dobrém počasí lze výstup i sestup zvládnout za dva dny, za špatné viditelnosti se o něj ani nepokoušejte.

Mont Blanc (4808) - několik výstupových tras na nejvyšší evropskou horu z Francie i Itálie si každý rok vybere otřesnou daň stovky mrtvých. Pro turisty ovšem není v Evropě krásnější a náročnější mety. Horského vůdce nebo místního znalce lze vřele doporučit, znalost jištění v ledu se předpokládá a kondice je nutná. Výstup a sestup zabere za ideálních podmínek tři dny, ale vyhraďte si raději celý týden.

Ferraty Marmolada (3344) - nejkrásnější výstup na královnu Dolomit vede západním hřebenem po středně těžké, ale dlouhé zajištěné cestě. Sestupuje se ledovcem mezi trhlinami. S použitím lanovky od jezera Fedaia se dá hora zvládnout za den.

Watzmann (2714) - přechod zubatým cimbuřím hřebene nejvyšší hory v okolí Hitlerova sídla u Berchtesgadenu je v nejtěžších místech jištěn ocelovým lanem. Výstup i návrat zabere prodloužený víkend.

Mangrt (2655) - jednoduchý, ale impozantní výstup na horu s kruhovým rozhledem po celých Julských Alpách se dá zvládnout usilovným pochodem od kuropění do tmy.

Informace na internetu

Turistické mapy

Shocart Zlín: www.e-mapy.cz - tuzemsko

Kartografie Praha: www.kartografie.cz - tuzemsko

Klub českých turistů: www.klubturistu.cz - tuzemsko

Geodézie ČS Liberec: www.geodezie.cz - tuzemsko

Kompass: www.alpy.cz - alpské země

BRAND24

Freatag und Berndt: www.freytagberndt.cz - Evropa

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).