Menu Zavřít

Saab opět před bankrotem, investoři ruší přísliby peněz

12. 10. 2011
Autor: profit

Švédská automobilka Saab se ocitla pod soudní ochranou před věřiteli, což podle švédského tisku znamená, že automobilka by mohla brzy zkrachovat. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Automobilka se snažila kolapsu zabránit několik měsíců, během nichž hledala investory a prodávala svá aktiva, aby mohla vyplácet dodavatele i zaměstnance ve své hlavní továrně ve Švédsku. Podle švédské tiskové agentury TT je ukončení ochrany před věřiteli a možný bankrotový režim jednou z možností, o které se nyní ve Stockholmu mluví.

Saab zatím nedostal životně důležitý překlenovací úvěr 70 milionů eur (1,7 miliardy korun), který měla poskytnout čínská automobilka Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Mluvčí Saabu Gunilla Gustavsová nicméně prohlásila, že automobilka stále očekává, že peníze nakonec přijdou.

CONTENT24

Nezbytné finanční prostředky již ale odmítla poskytnout další čínská společnost, Pangda Automobile Trade, která je největším dealerem automobilů, jehož akcie jsou umístěny na čínské burze. Ta se původně se Saabem dohodla na půjčce 245 milionů eur (šest miliard korun), kvůli ochraně před věřiteli však dohodu považuje za zrušenou. Nizozemský vlastník Saabu s tím však nesouhlasí.

Teď když je (Saab) v režimu ochrany před věřiteli jsou všechny předchozí dohody neplatné. Je teď na soudu, aby rozhodl. Může si navíc najít jiného partnera,“ prohlásil předseda představenstva Pangdy Pang Qinghua s tím, že čínská strana ještě ani nezískala schválení čínské vlády k tomu, aby mohla dohodu se Saabem uskutečnit. Výkonný ředitel švédské automobilky Victor Muller však s sms zprávě pro agenturu Reuters pouze uvedl, že jedná “jak s Pangdou, tak i Youngmanem“. Mluvčí automobilky Zhejiang Youngman Lotus Automobile odmítl celou záležitost komentovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).