Menu Zavřít

S politiky nejednáme

30. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Cenu za dostavbu Temelína neřeknu, neznám všechny podmínky...

Celý podtitul:
Cenu za dostavbu Temelína neřeknu, neznám všechny podmínky, tvrdí výkonný viceprezident Arevy

Dodavatele technologií pro stavbu jaderných elektráren čekají hojná léta. Světová energetika je na pokraji nukleárního boomu a renomované agentury odhadují, že v nejbližších letech začne ve světě výstavba desítek nových reaktorů. Dodavatelé technologií mohutně investují do navýšení výrobních kapacit. „Chceme ovládnout aspoň třetinu světového trhu v oblasti výstavby nových jaderných elektráren,“ tvrdí výkonný viceprezident francouzské Arevy Dominique Mockly. Areva je jedním ze tří uchazečů o dostavbu Temelína.

EURO: Jak vysoké budou náklady na účast firmy v tendru samém, hovoří se až o třech stech milionech korun. MOCKLY: Podobně složité a časově náročné tendry, jako vypsal ČEZ, samozřejmě obnášejí určité náklady, ale disponujeme jistou křivkou zkušeností. Účast v prvním výběrovém řízení je nejdražší, s těmi dalšími pak náklady klesají.

EURO: Za kolik je Area schopná postavit jeden nový blok v Temelíně? MOCKLY: Neřeknu vám žádnou cenu, protože veškeré podmínky výstavby ještě nejsou jasné. A všechny údaje jsou samozřejmě tajné. Nemůžu poskytnout informace médiím dříve, než je dám klientovi.

EURO: Přihlásili jste se do pětisetmiliardového tendru na dostavbu Temelína. ČEZ stanovil notně napjaté termíny pro dokončení stavby. Přitom výstavbu většiny nových reaktorů provází často mnohaměsíční zpoždění, včetně projektů, kterých se účastníte. MOCKLY: Pokud se účastníme tendru, věříme, že vše budeme schopni postavit v rámci stanovených podmínek. Máme zkušenosti z výstavby prvního bloku, dnes budujeme další čtyři, tedy se stejnou technologií, kterou chceme použít i v Temelíně. Zavedli jsme systém, který nám umožní v praxi využít získané zkušenosti. A co se týká případné dostavby Jaderné elektrárny Temelín, termíny a případná rizika budou zcela pod kontrolou. Stavba prvního reaktoru, kde musíte vyřešit plno technických a bezpečnostních prvků, je mnohem těžší než těch následujících zařízení.

EURO: Stát jako dvoutřetinový vlastník ČEZ změnil na poslední valné hromadě stanovy společnosti tak, aby byl schopen více ovlivnit průběh a výsledek tendru na dostavbu nových jaderných bloků. Změní tahle skutečnost nějakým způsobem postup Arevy v tendru? MOCKLY: Vývoj vztahu akcionář firmy a její vedení nemá žádný dopad na naši nabídku. ČEZ je ekonomicky a finančně zdravá firma, která má samozřejmě dostatečné kompetence k vedení tendru. Vývoj nebo změny u akcionářů jsou běžným dopadem a nevidíme v tom zásadní změnu, která by ovlivnila průběh tendru.

EURO: Jaderná energetika je strategický obor, stát bude více dohlížet na to, kdo bude stavět a za jakých podmínek, bude se rozhodovat z velké části i na úřadu vlády. Jednáte o tendru i s některým z politiků? MOCKLY: Máme striktní pravidlo, že se zúčastníme tendru; náš klient je ČEZ. Zkusíme předložit nejlepší nabídku a samozřejmě děláme vše v rámci kritérií tendru. Chápu, že se tak významný projekt pro Českou republiku, jako je výstavba jaderné elektrárny, nemůže obejít bez jednání mezi vedením ČEZ a vládou. I z toho důvodu, že dostavbou těchto zdrojů firma i stát získají významnou pozici v rámci evropské energetiky, ale nemáme zájem zasahovat do tohoto vztahu, který považuji za interní věc České republiky.

EURO: Je Areva schopna na dostavbě elektrárny spolupracovat s některým z členů konkurenčního konsorcia? MOCKLY: Tendr byl zahájen, dostali jsme tři podmínky, a od této chvíle se pohybujeme ve velmi striktním rámci.

EURO: Jak velký podíl českých firem na tendru jste schopen garantovat, řekněte konkrétní číslo. MOCKLY: Nemohu, protože si jej rezervujeme pro našeho zákazníka. Pokud vyvíjíme tak velké projekty, je to vždy v rámci spolupráce s místními hospodářskými činiteli, a o to důležitější je to v Česku, protože jde o významný tendr. Jsme na počátku jaderné renesance a vše, co v tomto ohledu uděláme, bude mít dopad i na průběh dalších projektů. Budujeme síť průmyslových partnerů, kteří jsou součástí našeho projektu. Nečekali jsme na český tendr, abychom spolupracovali s místními partnery. S některými již kooperujeme třeba ve Finsku či ve Francii.

EURO: Můžete uvést konkrétního českého partnera? MOCKLY: Třeba Škoda JS, dodavatel nádob pro jaderné elektrárny.

EURO: V tomhle případě vám nevadí, že Škoda JS je členem konkurenčního konsorcia vedeného ruskou firmou Atomstrojexport? MOCKLY: Nesoustředíme se jen na výběrové řízení v Česku, potřebujeme ty nejlepší místní firmy, aby nám pak pomohly se stavbou elektráren kdekoli na světě.

EURO: Ve světě začal jaderný boom, někteří odborníci tvrdí, že zakázek bude dost pro všechny dodavatele. MOCKLY: Investovali jsme hodně prostředků a uzavřeli řadu partnerství s firmami kvůli tomu, abychom posílili výrobní kapacity a byli schopni přijmout více objednávek. Třeba jsme se vrátili i na americký trh, kde stavíme továrnu na výrobu velkých součástek. Ta začne s výrobou v letech 2013 až 2014. Současně existuje plno průmyslových firem, které se formou spolupráce snažíme integrovat do našich výrobních kapacit. Postupně tak reagujeme na současnou situaci na trhu.

EURO: Jak velkou částku jste investovali do posílení výrobních kapacit v posledních letech? MOCKLY: Musím odpovědět trochu obšírněji. Lze předpokládat velký nárůst počtu jaderných reaktorů po celém světě, což znamená i očekávaný vzestup poptávky po jaderném palivu. Z toho důvodu jsme investovali do těžby uranu, vyhledávání nových nalezišť, do kapacit závodů na obohacování uranu, továren, výzkumu a vývoje a lidských zdrojů. Za poslední čtyři roky přijmeme každoročně do oborů, které souvisejí s výstavbou jaderných elektráren deset až patnáct tisíc nových zaměstnanců. Vyjádřeno penězi, jen do průmyslové části jsme v posledních letech investovali zhruba tři miliardy eur.

CONTENT24

EURO: Kolik reaktorů ročně chcete po navýšení kapacit postavit? MOCKLY: Hodláme obsadit zhruba třetinu celosvětového trhu.

EURO: Jak velký podíl na celkových zakázkách firmy by mělo případné vítězství v tendru na Temelín? MOCKLY: Na tuto otázku nemohu dát jasnou odpověď. Nevím totiž přesně, na jak velkou částku bude uzavřena smlouva. Aktuálně stavíme čtyři reaktory, pokud by se k tomu přidaly i ty další pro ČEZ, tak to určitě bude významný podíl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).