Menu Zavřít

S odvahou do Řecka

5. 8. 2011
Autor: Euro.cz

OEZ

BRAND24

Největší český výrobce nízkonapěťových jisticích produktů, letohradský podnik OEZ, přesouvá část své výroby do Řecka. Mateřskou společností OEZ je německý koncern Siemens. Kancléřka Angela Merkelová sice apelovala na soukromé investory, aby na nové pomoci Řecku se podíleli, mluvčí koncernu Pavel Kaidl ale odmítl, že by s tím přesun pobočky OEZ ve Výprachticích nějak souvisel.
„Nejedná se o podporu Řecka, ale o mezinárodní optimalizaci výrobních procesů v koncernu Siemens, v rámci kterého dojde v České republice k otevření nového závodu a spuštění výroby nového produktu. Díky tomu bude otevřeno 130 nových pracovních míst a 110 bude přesunuto do jiného závodu v rámci skupiny Siemens,“ uvedl Kaidl.
Analytik Patria Finance David Marek je vůči podobným krokům poměrně skeptický. „Řecko zůstává pro firmy nepříliš atraktivní, mimo jiné má dost strnulý trh práce. Pracovněprávní legislativa výrazně komplikuje a prodražuje úpravu počtu zaměstnanců,“ sdělil Marek týdeníku Euro. Atraktivitu země podle něj snižuje také vyhlídka na vleklé oslabení domácí poptávky v souvislosti s odbouráváním nadměrného zadlužení.
OEZ je podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Jiřího Sochora prozatím jediný český podnik, který do Řecka svou výrobu přesouvá. Zdůraznil, že Siemens se rozhodl do Řecka přemístit relativně jednodušší typ výroby, aby současně s tím v České republice odstartoval jiný, technologicky i znalostně náročnější provoz. Náklady spojené se stěhováním jsou přitom pro investory vysoké. Nejde totiž jen o cenu samotného fyzického stěhování, ale také o zaškolení nových pracovníků, vyhledání nových dodavatelů a v případě Řecka zřejmě také o prodloužení transportních vzdáleností. „S tím je spojené vyrovnání se s slabší řeckou infrastrukturou a mnoho další faktorů. Proto je opravdu nepravděpodobné, že by se přesun podniků do Řecka měl stát trendem,“ upozornil Sochor.
Po zrušení pobočky ve Výprachticích chce OEZ v příštím roce rozšířit svůj výrobní program v průmyslovém areálu v Králíkách, kde bude firma vyrábět nový druh jisticích produktů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).