Menu Zavřít

S novou identitou

10. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Původní firmě zůstala už jen správa obory

Obchodní partneři Hamé, jedné z předních tuzemských potravinářských firem, jsou již delší dobu ve střehu. Dohadují se, jaké operace doprovázejí přestup z akciové společnosti na méně průhlednou společnost s ručením omezeným. Dlouho nejasné bylo financování firmy po pádu islandské Landsbanki, na niž byla napojena islandská investiční skupina Nordic Partners. Ta Hamé koupila loni na jaře. Poslední dobou se přitom proslýchá, že Hamé je na prodej. Proč by se Islanďané zbavovali bohaté nevěsty, jak známého výrobce paštik, kečupů, džemů a baget představoval bývalý většinový vlastník Leoš Novotný?

Jen spekulace?
Měřeno tržbami si Hamé i v současné ekonomické situaci vede dobře. V loňském roce měla firma rekordní obrat 5,3 miliardy korun. Za letošní první pololetí je výsledek jen o málo horší. Tržby 2,34 miliardy korun představují jen dvouprocentní meziroční pokles. Za zprávami o akvizici mohou stát investoři, kteří by o velkou potravinářskou firmu rádi obohatili své portfolio. Testovací balonky vypouštějí třeba zájemci, již se už dřív točili kolem největšího výrobce konzervovaných potravin a neuspěli. Dohady o možném prodeji mohou souviset také s úmrtím hlavního akcionáře Nordic Partners Gisli Reynissona, který vstup do Hamé s Novotným upekl. Dědické řízení stále probíhá a potomci údajně nechtějí promarnit šanci dostat se k majetku. Generální ředitel Hamé Martin Jagoš informace o prodeji vyvrací: „Nemyslím, že by majitelé chtěli firmu prodat, když se baví o dalších akvizicích.“ Jagoš také přiznává, že majetkové poměry jednotlivých akcionářů, a zvlášť dědické řízení jsou pro něj velkou neznámou. „K informacím, jak to bude s dědictvím, se nedostávám,“ dodává.

Dvojí Hamé
Různým pochybnostem o dění ve firmě nahrává, že souběžně existují dvě stejnojmenné firmy. Rozdíl je pouze v právní formě. Nadále zůstává Hamé a.s. a nově vzniklo Hamé s.r.o. Zápis v obchodním rejstříku organizační pohyby příliš nevyjasní s formulacemi „rozdělení Hamé a.s. odštěpením sloučením se společností Hamé s.r.o.“. Jagoš uznává, že uvedené spojení slov je nepochopitelné. Změnu vysvětluje tím, že bývalí a současní majitelé se v kupní smlouvě dohodli na vyčlenění nepotravinářské části Hamé. A přidává obvyklé argumenty o tom, že noví vlastníci chtěli zjednodušit vnitřní strukturu a vedení celé skupiny. „V Hamé a.s. zůstala jen činnost, která není spojena s core byznysem firmy. Jde o speciální věc, na níž měl zájem jeden z bývalých majitelů,“ nechce být Jagoš konkrétnější. Přitom říká, že nejde o nic tajného.
Co za vším stojí, vysvětluje bývalý spolumajitel Hamé Leoš Novotný: „Moje láska k přírodě a myslivosti.“ Tu však doprovázejí tahanice kolem radějovské obory, kterou má Hamé pronajatou od Lesů ČR. S tím noví majitelé nechtějí mít nic společného. Po prodeji Islanďanům si Novotný ponechal ve firmě část akcií. Dnes ale tvrdí, že žádný podíl už v Hamé nemá. Na Novotného se přitom snáší kritika od místních lidí a starostů z Radějova a Strážnice kvůli tomu, jak se o oboru stará, a obávají se o její budoucnost. Novotný má v oboře hájenku a rád by vlastnil i pozemky s honitbou. Se státními Lesy je chce vyměnit za jiné lesní pozemky, jež různě nakoupil po republice. Regionální tisk, který kauzu radějovské obory propírá, nedávno napsal, že směnu bude muset Lesům ČR odsouhlasit ministerstvo zemědělství. Shodou okolností syn Novotného Leoš pracuje jako tajemník ministra zemědělství Jakuba Šebesty. Otec měl přitom se synem jiné záměry. Plánoval, že bude jeho společníkem v novém byznysu.

Pod dohledem bank
Jak si dvě firmy Hamé mezi sebe rozdělily aktivity a majetek? Zbytková a.s. má ošetřit záležitosti spojené radějovskou oborou. Nové „eseročko“ převzalo veškerou výrobu a majetek akciové společnosti, vysvětluje Jagoš. Jak podotýká, o čistotě transformace svědčí fakt, že vše probíhalo pod bankovním dohledem. „Restrukturalizace firmy přímo souvisela s refinancováním. Loni na podzim, když jsme s procesem začínali, přicházela krize. Banky byly obzvlášť ostražité na pohyby majetku. Jednotlivé kroky schvalovalo konsorcium všech šesti bank,“ zdůrazňuje Jagoš. Po krachu islandské Landsbanki, která Nordic Partners úvěrovala, přefinancoval úvěr 2,4 miliardy korun syndikát bank složený z ČSOB, Komerční banky, Royal Bank of Scotland, Unicredit Bank, Investkredit Bank a KBC Private Equity.
„Na novou firmu přešel veškerý movitý a nemovitý majetek, včetně práv k ochranným známkám. Na s.r.o. byla převedena veškerá aktiva kromě již zmíněné jediné odštěpené větve,“ říká šéf Hamé s tím, že aktiva jsou v rámci refinancování samozřejmě zastavena bankám. Jagoš, jenž je jednatelem Hamé s.r.o., popisuje komplikovanou reorganizaci takto: „Nejprve se sloučily společnost Otomac zastřešující výrobní závody Hamé v Rusku a Rumunsku s Hamé s.r.o. (původně Nordic Food s.r.o.), která stojí v čele skupiny Hamé a majitelé přes ni vykonávají svá vlastnická práva. Následně se odštěpila součást Hamé a.s. nesouvisející s potravinářskou výrobou a sloučila výrobní a obchodní část Hamé a.s. s Hamé s.r.o.“
I v letošním roce Hamé pokračuje v expanzi po východní Evropě. Po dvou letech namlouvání získalo divizi masných výrobků a masových konzerv maďarské firmy Globus. „Spolu s Hamé, které v Maďarsku působí čtvrtým rokem přes dceřinou společnost Hamé Hungaria, se nám tržní podíl zvedl na 55 procent,“ vyčísluje Jagoš. V hlubokých ekonomických problémech země vidí spíš příležitosti. Místní trh opouštějí kvůli finančním potížím tamní výrobci, zpočátku ti menší.

***

GRAF

Trvale nahoru
Vývoj obratu Hamé (v milionech korun)
1991*160
1992*355
1993*487
1994*612
1995*1035
1996*1202
1997*1533
1998*2013
1999*2946
2000*3109
2001*3220
2002*3280
2003*3290
2004*3762
2005*3989
2006*4396
2007*4833
2008*5268
Pramen: Hamé

BRAND24

BOX
Hamé, s.r.o.
Firma se sídlem v moravských Kunovicích je nástupcem Nordic Food. Od Hamé a.s. převzala potravinářskou výrobu a majetek. Drtivá většina společnosti je v rukou Decapterus S.à.r.l. (vklad 2,239 miliardy korun). Miniaturní podíl drží Dewey Holding (vklad 22 tisíc korun). Oba podíly jsou zatíženy zástavním právem ČSOB. Společníci sídlí v Lucembursku.

Nordic Partners
Aktiva investiční společnosti převyšují 1,1 miliardy eur. Skupina vyrábí potraviny a nápoje ve třinácti továrnách v šesti zemích – Česku, Lotyšsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Rusku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).